Selecteer een pagina

Stadsmuseum Harderwijk verbouwt en werkt aan herinrichting Stadsgeschiedenis

Het Stadsmuseum Harderwijk staat aan de vooravond van een grootscheepse transformatie. Op 1 september 2020 sloot het museum haar deuren, waarna is begonnen aan een grondige renovatie van het pand. Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de herinrichting van de vaste presentatie van de stadsgeschiedenis van Harderwijk. De heropening van Stadsmuseum Harderwijk staat gepland in voorjaar 2021.

Pension Harderwijk
De stadsgeschiedenis gaat op een aantrekkelijke, boeiende manier verteld en getoond worden aan het publiek.
Samen met Bureau XPEX is een tentoonstellingsplan ontwikkeld met als titel ‘Pension Harderwijk’. Geen standaard opstelling met objecten en tekstbordjes, maar een interactieve presentatie waarbij de museumzalen zijn omgetoverd tot pensionkamers, ingericht met voorwerpen uit de museumcollectie. In die kamers verblijven gasten die elk een bijzondere of kenmerkende periode uit de historie van onze stad vertegenwoordigen. Zo zie je als museumbezoeker het Harderwijk van weleer door de ogen van twaalf verschillende personages.

Deze personages worden geïntroduceerd in een film in de Tuinzaal, op de begane grond. In de aangrenzende Salon word je vervolgens welkom geheten door de Madam. Hier maak je kennis met vijf van haar pensiongasten. Een Afrikaanse soldaat, die in Nederlands-Indië heeft gevochten en via het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk terug wil keren naar zijn vaderland, de Koggeknecht die op het punt staat zijn eerste verre reis te maken via de Hanzeroute en de jonge Vissersvrouw die alleen achterblijft als haar geliefde op zee is. Weggedoken achter een krant zit de Spion, die zijn opleiding krijgt in de kazerne aan de Smeepoortstraat. En de jonge kunstenares Agatha van Deventer is in de stad om samen met haar vader de gewelven van de Grote Kerk te beschilderen.
Op de eerste verdieping vertellen objecten in de pensionkamers over nog eens zes gasten. De Muntmeester, die in opdracht van de Staten van Gelderland de munten slaat, de Non die het religieuze leven in Harderwijk door de eeuwen heen memoreert en de Student die zijn opleiding volgt aan de Universiteit van Harderwijk. Verder twee Weeskinderen uit het Burgerweeshuis en de Ondernemer die heil ziet in het toerisme wanneer de visserij door de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee terugloopt. De laatste pensiongast is de Joodse Man die midden in de Harderwijker gemeenschap staat, totdat de oorlog uitbreekt.

Op zolder krijgen de twaalf personages nog meer context. Hier wordt aan de hand van verschillende thema’s en objecten uit de museumcollectie achtergrondinformatie gegeven over het verleden van Harderwijk en Hierden.

Twaalf bronzen beelden
Maar niet alleen bínnen de museummuren spelen de twaalf personages een rol, ook daarbuiten hebben zij hun sporen nagelaten. Verspreid door de binnenstad van Harderwijk staan binnenkort twaalf bronzen beelden – soms klein, soms levensgroot – die verbonden zijn met de pensiongasten: een achtergebleven Communistische krant, een innig kussend stelletje, uitgestoken handen die een Rozenkrans vasthouden, een snijtafel met medische instrumenten en munten in een fontein.
Deze bronzen beelden worden gemaakt door beeldhouwer Natasja Bennink. In haar werk voor de openbare ruimte zoekt zij altijd naar een wisselwerking tussen het beeld en de locatie waar het komt te staan. Zo geeft het beeld betekenis aan de plek en geeft de plek betekenis aan het beeld.
Door de verhalen die in het museum verteld worden door te trekken naar buiten ontstaat er een verbinding. Je wordt als museumbezoeker uitgenodigd om de stad te gaan verkennen en te zien waar de geschiedenis zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Andersom wordt de bezoeker of inwoner van de stad uitgenodigd om het museum binnen te stappen om de verhalen bij de beelden te ontdekken.

Moderne beeldende kunst
De presentatie van de Stadsgeschiedenis verandert, maar wat blijft zijn de tentoonstellingen op gebied van Nederlandse moderne en hedendaagse kunst.
Goedbezochte, kleurrijke tentoonstellingen met lef, die een landelijk bereik hebben. De eerste helft van 2021 tonen we de hoogtepunten uit het oeuvre van beeldhouwer Natasja Bennink en na de zomer zijn de indrukwekkende landschapsfoto’s van Kunstenaar van het jaar 2020 Saskia Boelsums te zien.

Gastvrij Stadsmuseum
Het Stadsmuseum Harderwijk is en blijft óók het museum van en voor de stad. Onze gehele begane grond is gratis toegankelijk. In de Smeepoortzaal is iedere zes weken een nieuwe expositie te zien met werk van lokale kunstenaars, in de Tuinzaal kun je de film over Pension Harderwijk bekijken en je kunt een kijkje nemen in de Salon om kennis te maken met de Madam en vijf van haar gasten.
Alleen even binnenlopen voor een kop koffie in ons sfeervolle Cultuurcafé of prachtige binnentuin kan natuurlijk ook. En in onze goed gesorteerde museumwinkel kun je terecht voor een boeiend boek, een mooie kunstkaart of een smaakvol cadeautje.
Vanaf voorjaar 2021 ben je weer van harte welkom in het vernieuwde, nog leukere Stadsmuseum Harderwijk!

 

Onze herinrichting kan gerealiseerd worden dankzij steun van:

BankGiro Loterij
Mondriaan Fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds
Stichting Burger Weeshuis Harderwijk
Provincie Gelderland
Vereniging Vrienden Stadsmuseum Harderwijk
Gemeente Harderwijk