23 september 2022 – 9 januari 2023

MADAMADAM – Jitske Schols

Dit najaar organiseert Stadsmuseum Harderwijk de tentoonstelling MADAMADAM met schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar Jitske Schols (geb. 1969, Rotterdam).

Beeldend kunstenaar Jitske Schols is gefascineerd door de levens van vooruitstrevende vrouwen uit het verleden. Hun verhalen, hoe bijzonder ook, zijn vaak in de vergetelheid geraakt, omdat de geschiedenis nog steeds vooral verteld wordt aan de hand van de belevenissen van mannen.

MADAMADAM in Stadsmuseum Harderwijk toont drie series schilderijen: ‘As it goes’, gebaseerd op het leven van Schols’ eigen overgrootmoeder Elsa, ‘Never No’, geïnspireerd op Caresse Crosby, de uitvindster van de moderne beha, en ‘Maestro’, een eerbetoon aan de vrouwelijke dirigent Frieda Belinfante.

Met haar schilderijen zet Schols deze vrouwen in het volle licht. Ze laat zich inspireren door hun uitzonderlijke levens en laat vervolgens haar eigen verbeelding de vrije loop. Onder haar handen veranderen de individuele verhalen in universele verhalen over vrouw-zijn.