Kunstenaar Peter Riezebos schenkt ‘Van Gogh’ aan Stadsmuseum Harderwijk

Kunstenaar en multi-talent Peter Riezebos (Harderwijk, 1980) werkte de afgelopen tijd aan een eerbetoon aan Vincent van Gogh. Het resulteerde in tien schilderijen, waarvan hij er één schenkt aan Stadsmuseum Harderwijk. Op zondag 22 december om 14.15 uur onthult de kunstenaar het werk in het museum. Inwoners van Harderwijk en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Kunstenaar, wetenschapper en ondernemer Peter Riezebos is afkomstig uit Harderwijk, maar heeft het inmiddels geschopt tot één van de meest gevierde kunstenaars van Shanghai. Zijn stormachtige levensverhaal tekende hij op in de autobiografie Van MAVO tot Harvard.
In 2016 was zijn werk in het Stadsmuseum Harderwijk te zien op de tentoonstelling Multi talent Peter Riezebos, een geval apart.

Zijn werk is krachtig, kleurrijk, spontaan en ongebreideld creatief. Toen er in China een link werd gelegd tussen Riezebos’ werk en dat van Vincent van Gogh raakte hij geïntrigeerd en besloot zijn eigen versies te schilderen van tien meesterstukken van Van Gogh. De voorstellingen komen overeen met de schilderijen van Van Gogh en ze zijn net zo expressief, maar toch “100 procent Riezebos”, aldus de kunstenaar. Een eigenzinnige hommage!

Eén exemplaar houdt de kunstenaar zelf. Acht andere schilderijen zijn al ‘blind’ gekocht door liefhebbers van Riezebos’ werk; ze komen te hangen in onder meer Amsterdam, Shanghai, Hong Kong en Los Angeles. Het laatste exemplaar van de reeks – geïnspireerd op een zelfportret van Van Gogh – schenkt Peter Riezebos echter aan Stadsmuseum Harderwijk.

Stadsmuseum is heel blij met deze gulle gift. Het werk past uitstekend in de vaste collectie van het Stadsmuseum. Juist omdat het gemaakt is door een kunstenaar die afkomstig is uit Harderwijk, die eerder al exposeerde in het museum en die succesvol is in binnen- en buitenland. Bovendien zijn de tien schilderijen gemaakt op een steenworp afstand van het museum, in de voormalige bibliotheek aan de Academiestraat, waar Riezebos sinds enkele maanden zijn atelier heeft gevestigd.

Op zondag 22 december om 14.15 uur zal Peter Riezebos het schilderij dat hij aan het museum schenkt persoonlijk onthullen. Inwoners van Harderwijk en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn. Het werk zal tot en met zondag 5 januari te zien zijn op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum.