Prachtdracht | streekdracht uit Hierden en Maandag Wasdag | Rolina Nell

26 januari  – 12 mei 2019

Op 26 januari 2019 openen in Stadsmuseum Harderwijk twee tentoonstellingen waarin streekdracht de hoofdrol vervult: ‘Prachtdracht’ met textiel en werk van kunstenaars die werkzaam waren op de Noord-Veluwe en ‘Maandag Wasdag’ met schilderkunst van Rolina Nell. De tentoonstellingen zijn te zien tot en met 12 mei 2019.

Prachtdracht. Streekdracht uit Hierden
In Hierden, het van oudsher boerendorp onder de rook van Harderwijk, werd nog tot ver in de 20e eeuw streekdracht gedragen. Een dracht die weliswaar viel onder de Noord Veluwse dracht, maar daarbinnen een eigen ontwikkeling heeft doorgemaakt. In deze tentoonstelling wordt de Hierdense streekdracht in haar volle glorie getoond: van complete kostuums tot hoofddeksels en van kleurrijke zijden halsdoeken tot babyjakjes. Het Stadsmuseum Harderwijk heeft hiervoor rijkelijk mogen putten uit de collectie van streekdrachtverzamelaar Rein Lotterman uit Nunspeet.
De kledingstukken worden geëxposeerd in combinatie met werk van 19e en 20e-eeuwse schilders die werkzaam zijn geweest op de Veluwe en aangetrokken werden door de kleurrijke dracht van de lokale bevolking. Er is onder meer werk te zien van Meta Cohen Gosschalk, Jo Bezaan, Marie Wandscheer en Jan Derk Huibers.

Maandag Wasdag | Rolina Nell
Ook beeldend kunstenaar Rolina Nell voelt zich aangetrokken tot streekdracht. Vanwege de stoffen en de motieven, maar vooral vanwege de betekenis van streekdracht als expressie van cultuur en identiteit.
Rolina Nell groeide op in de Noordoostpolder, waar haar grootouders zich destijds als pioniers hadden gevestigd. Toen ze zich ging verdiepen in hun verhaal, ontdekte ze oude foto’s van vrouwen in de Noordoostpolder, gekleed in de dracht van de streek waar ze vandaan waren gekomen. Ze hadden hun gewoontes en gebruiken, waaronder de kleding, meegenomen naar het nieuwe land. Mettertijd werden die culturele tradities – en de hiermee verbonden structuur- losgelaten. Dat gegeven vormt het uitgangspunt voor haar project Maandag Wasdag.
Op basis van oude foto’s schildert Rolina Nell vrouwen in streekdracht. Door het gebruik van ei-tempera in soms bijna transparante lagen, en door een uiterst sober kleurgebruik, wordt de sfeer van vervlogen tijden opgeroepen.

Speciaal voor deze tentoonstelling zal Rolina Nell twee wandschilderingen in situ maken. Haar werkzaamheden zijn tijdens de eerste week van de tentoonstelling op zaal te volgen. En voor de duur van de tentoonstelling is het niet enkel maandag wasdag: Rolina’s schilderingen wapperen iedere dag aan een waslijn in de binnentuin van het Stadsmuseum.

Reizende expositie ‘Jong gekleed, oud gedaan’
Aansluitend bij de bovengenoemde tentoonstellingen is tot en met 17 maart op de vrij toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum de reizende expositie ‘Jong gekleed, oud gedaan’ te zien. Hierin wordt aandacht besteed aan de verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen rondom de voormalige Zuiderzee.

Meer actuele tentoonstellingen

Van Heel Harderwijk. Een bijzondere schenking

Van Heel Harderwijk. Een bijzondere schenking. Jan van Heel (Rotterdam 1898 - Den Haag 1990) 10 september  - 8 december 2019 Het Stadsmuseum Harderwijk brengt dit najaar in een uitgebreide tentoonstelling een eerbetoon aan de schilder Jan van Heel...

Lees meer

Marijke Breuers: Sporen

Marijke Breuers: Sporen 10 september  - 27 oktober 2019 Marijke Breuers was jarenlang werkzaam als grafisch ontwerper en kunstdocent. Gaandeweg groeide het verlangen om als autonoom kunstenaar haar eigen verhalen te kunnen vertellen. Verhalen die vaak...

Lees meer

Beelden in de binnentuin | Rob de Haan

Beelden in de binnentuin 7 juli - 27 oktober 2019 (verlengd) In de sfeervolle binnentuin van Stadsmuseum Harderwijk zijn deze zomer beelden van Rob de Haan uit Ermelo te bezichtigen. Ruim 40 jaar was hij creatief werkzaam in de textielbranche. Na zijn...

Lees meer