Polderkoorts

14 oktober – 26 november 2017

Cornelis Lely was al decennialang voorstander van de aanleg van een afsluitdijk. Er was een ramp voor nodig om zijn tegenstanders de mond te snoeren. Die ramp vond plaats in januari 1916. Een hevige storm zette grote delen van het noorden onder water. Plotseling wilde iedereen die dijk. Vanaf dat moment vonden Lely en zijn ingenieurs niemand meer op hun weg. Althans, bijna niemand. Want in Harderwijk woonde een ongeschoolde ondernemer die besloot het op te nemen tegen de hoge heren die waren bevangen door de polderkoorts. De eigenzinnige Eibert den Herder waarschuwde keer op keer voor de gevolgen die de aanleg van een afsluitdijk voor de Zuiderzee zou hebben. Wat zou er gebeuren met de visserij, waarvan velen afhankelijk waren? Hoe profijtelijk zouden die polders eigenlijk worden? Hoe veilig zou men daar leven, in dat nieuw te maken land? Eibert den Herder nam het op tegen Cornelis Lely en zijn ingenieurs.

Emiel Hakkenes (1977) groeide op in het Drentse plattelandsdorp Gieten en studeerde journalistiek in Groningen. Hij is als redacteur van Duurzaamheid & Milieu verbonden aan dagblad Trouw. Bij Thomas Rap verscheen eerder zijn boek God van de gewone mensen, over zijn zoektocht naar zijn protestantse roots en die van heel Nederland. In oktober verschijnt zijn nieuwe boek, Polderkoorts. In het boek is een hoofdrol weggelegd voor Eibert den Herder.

Den Herder (Harderwijk, 27 juli 1876 – 3 september 1950) was naast visser, schipper, ondernemer, politicus, publicist en reder ook schilder. Na zijn dood werd hij gezien als strijder tegen afsluiting van de Zuiderzee. Ter gelegenheid van de presentatie van het nieuwe boek van Emiel Hakkenes tonen wij een overzicht van het werk van Eibert den Herder op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum.

Meer actuele tentoonstellingen

Heruitvinden van oude gebruiksvoorwerpen

Heruitvinden van oude gebruiksvoorwerpen door leerlingen uit Harderwijk 11 december 2017 - 7 januari 2018 Leerlingen van basisscholen in Harderwijk gaan dit najaar aan de slag met een lessenserie waarin techniek design ontmoet. Een les geschiedenis en een...

Lees meer

Huszár van De Stijl | 20 mei – 7 januari 2018

Huszár van De Stijl 20 mei tot en met 7 januari 2018 In het '100 jaar De Stijl'-jaar 2017 organiseert het Stadsmuseum Harderwijk een overzichtstentoonstelling geheel gewijd aan beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960), een van...

Lees meer