Selecteer een pagina
P E R S B E R I C H T

 

 

Plaatsing van acht bronzen beelden van Pension Harderwijk in binnenstad Harderwijk

 

Harderwijk, 12 april 2021 – Deze week worden op acht verschillende locaties in de historische binnenstad van Harderwijk bijzondere bronzen beelden geplaatst. De beelden zijn gemaakt door beeldhouwer Natasja Bennink in opdracht van Stadsmuseum Harderwijk. De sculpturen sluiten aan bij Pension Harderwijk. Kamers vol verhalen!, de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis in het museum. De overige vier van de in totaal twaalf beelden worden deze zomer neergezet. Vanwege de coronamaatregelen is een feestelijke onthulling van de beelden momenteel helaas niet mogelijk. Stadsmuseum Harderwijk hoopt dat daar later dit jaar alsnog gelegenheid voor is.

Binnen en buiten verbonden
In Pension Harderwijk verblijven gasten die elk een bijzondere periode uit de stadsgeschiedenis representeren. Door hun ogen kijkt de museumbezoeker naar het kleurrijke verleden van Harderwijk. De verhalen die ín het museum worden verteld, worden doorgetrokken in de stad. Bij elk personage hoort een bronzen beeld, dat staat op díe plek in de oude binnenstad waar de geschiedenis zich daadwerkelijk heeft voltrokken. Zo word je als museumbezoeker uitgenodigd om de stad te gaan verkennen en andersom wordt de bezoeker of inwoner van de stad uitgenodigd om het museum binnen te stappen om de verhalen achter de beelden te ontdekken.

Plaatsing van acht van de twaalf beelden
Deze week worden acht van de in totaal twaalf beelden geïnstalleerd in de openbare ruimte.

Het Vissersmeisje neemt met een kus afscheid van haar geliefde. Dit beeld, dat verwijst naar het visserijverleden, krijgt een prominente plek in een nis van de Vischpoort. De jonge Harderwijkers Tess Müller en Liam Dijkhuizen reageerden op de oproep aan jonge verliefde Harderwijkers, die vorig jaar op Valentijnsdag werd gedaan. Uit een groot aantal koppels werden Tess en Liam geselecteerd om model te staan voor het visserskoppel.

De lippenstift van de Madam is een heel klein beeldje dat buiten op de vensterbank van het Stadsmuseum komt te staan. De Madam is de eigenaresse van Pension Harderwijk en verpersoonlijkt de gastvrijheid van Harderwijk door de eeuwen heen.

In de binnentuin van de voormalige kazerne aan de Smeepoortstraat ligt straks een bronzen Pravda, achtergelaten door de Spion, die daar zijn opleiding volgde aan de ‘Spionnenschool’.

In en rondom de vijver bij het Blokhuis komen bronzen munten te liggen van de Muntmeester. Hij stond aan het hoofd van de Gelderse Munt, die zich een paar eeuwen lang in Harderwijk bevond. Aan een muur bij het Klooster worden de handen van de Non bevestigd, compleet met rozenkrans; de verbeelding van het rijke religieuze leven van Harderwijk.

De Weeskinderen vertellen over de geschiedenis van het Burgerweeshuis. Op de stoep van het gebouw hebben zij hun speelgoed schaapje achtergelaten.

Naast de vroegere snijkamer van de Universiteit van Harderwijk -het huidige Marius van Dokkum Museum- wordt een snijtafel geplaatst. Hier kreeg de Student anatomisch onderwijs. En in het nieuwe park De Wijde Wellen wordt een sokkel met daarop een uitvergrote, vergulde versie van het Hanzepaardje neergezet. Het hoort bij de Scheepsjongen, die naar het Hanzeverleden van Harderwijk verwijst.

Elk beeld geeft betekenis aan de plek waar het staat en de plek geeft betekenis aan het beeld. Die verbondenheid is kenmerkend voor Natasja Benninks werk voor de openbare ruimte. Ze heeft zich verdiept in de geschiedenis van de locaties waar haar beelden komen te staan en ze heeft de gemeenschap betrokken in het ontwerpproces. Dat heeft geresulteerd in beelden die niet alleen het verleden van de stad tastbaar maken, maar die ook een ode zijn aan het Harderwijk van nu. Monumenten om te koesteren.

 

Beeldhouwer Natasja Bennink (1974) is opgeleid aan Academie Minerva in Groningen en de Academy of Fine Arts in Athene. Ze woont en werkt in het voormalig gemeentehuis van Ezinge, in de provincie Groningen. In 2020 heeft Bennink van het Stadsmuseum opdracht gekregen om twaalf bronzen beelden voor de openbare ruimte te maken, die aansluiten bij Pension Harderwijk | kamers vol verhalen!, de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis.  In de tentoonstelling Natasja Bennink – Solo die tot en met 30 augustus bij ons te zien is, kunnen inwoners van Harderwijk en museumbezoekers kennismaken met de beeldhouwer die de beelden voor de stad heeft gemaakt. Aan de hand van een aantal hoogtepunten uit haar autonome oeuvre stelt ze zich graag voor aan Harderwijk.