Over ons

In 1931 vierde Harderwijk haar 700-jarig bestaan. Voor die gelegenheid was een collectie bijeengebracht die een onderkomen kreeg in de Overveluwsche Oudheidkamer in het Stadhuis op de Markt. In 1950 werd het Veluwsch Museum van Oudheden (later Veluws Museum) opgericht en verhuisde de collectie naar het huidige pand aan de Donkerstraat. In 2000 werd het museum omgedoopt tot Stadsmuseum Harderwijk.

Ook de museale doelstelling veranderde in de loop van de tijd: van het verzamelen, beheren en tonen van een collectie die op de Noordwest-Veluwe en de Veluwse cultuur was gericht in een collectie die de bijzondere geschiedenis van de stad Harderwijk toont.

Stadsmuseum Harderwijk heeft zich in de afgelopen tien jaar in snel tempo ontwikkeld. In 2014 is een ruime serre aangebouwd, waarin het museumcafé gevestigd is. In dat jaar is ook begonnen met het gratis toegankelijk maken van de begane grond en zijn grote stappen gemaakt in de programmering. Behalve de vaste presentatie van de stadsgeschiedenis biedt het Stadsmuseum Harderwijk twee wisselende kunsttentoonstellingen per jaar en iedere zes weken een nieuwe expositie met werk van lokale kunstenaars.

In 2018 is het Stadsmuseum bovendien uitgebreid met een dependance: het Marius van Dokkum Museum.

In september 2020 sloot het Stadsmuseum de deuren vanwege een ingrijpende renovatie van het pand en de herinrichting van de vaste presentatie van de stadsgeschiedenis. In juni 2021 heropende Stadsmuseum Harderwijk. Klaar voor een mooie toekomst!