Oproep aan Museumkaarthouders

Eindelijk, het Stadsmuseum Harderwijk is weer open! Met twee prachtige tentoonstellingen, een goedgevulde museumwinkel en een enthousiast team. Ons museum voldoet aan alle richtlijnen van het RIVM dus we zijn klaar om het publiek te ontvangen. Wij hebben er zin in. En met ons al die andere musea in Nederland.

Maar de afgelopen periode heeft er voor ons allemaal flink ingehakt. Gelukkig heeft de overheid 300 miljoen euro uitgetrokken om de culturele sector overeind te houden. Geld dat beschikbaar komt voor de grote musea in ons land. Die prachtige musea, met niet alleen nationale, maar ook internationale faam en bekendheid, mogen vanzelfsprekend niet in gevaar komen.

Helaas kan het gros van de Nederlandse musea, waaronder Stadsmuseum Harderwijk, geen aanspraak maken op deze 300 miljoen euro.

Wij zijn net zo waardevol voor onze cultuur als de grote musea, maar genieten nu eenmaal minder bekendheid en moeten dan ook driedubbel zo hard knokken om zichtbaar te zijn en bezoekers te trekken. Wij kunnen in deze moeilijke tijd een extra steuntje in de rug dus wel gebruiken. Dat steuntje is heel eenvoudig te geven wanneer jij één van de 1,4 miljoen Museumkaarthouders bent.

Als alle 1,4 miljoen oprechte liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis het nou eens dicht bij huis zoeken de komende periode. Vermijd de lange wachtrijen bij de grote musea en stap met je Museumkaart eens een museum binnen in je eigen stad of dorp.

Dat museum waar je eigenlijk altijd nog een keertje naar toe wilde maar het kwam er maar niet van, of dat museum waarvan je niet eens wist dat het er zat. Kom kijken!

Met dat bezoek doe je in de eerste plaats jezelf een plezier, je zult gegarandeerd positief verrast worden. Maar met je bezoek steun je het museum ook financieel. Want ja, óók als je een Museumkaart hebt zijn deze musea blij met je komst. Voor ieder Museumkaartbezoek ontvangt het museum namelijk een aanzienlijk bedrag. En hoe meer geregistreerde bezoekers een museum heeft, hoe meer bestaansrecht.

Er zijn 425 geregistreerde musea in Nederland dus er zit er zéker eentje bij je in de buurt.

Koningin Máxima gaf op 2 juni alvast het goede voorbeeld door op de fiets naar een museum in haar eigen stad te komen.

Heel hartelijk dank. Je bent meer dan welkom.  Bij ons in Stadsmuseum Harderwijk en in al die andere geweldige musea die Nederland rijk is.

Harderwijk, 4 juni 2020
Corien van der Meulen, directeur Stichting Stadsmuseum Harderwijk