25 januari 2023

Lezing Michel Groothedde | Crime scene Zutphen

Zaterdag 4 maart, 15.30 uur, Stadsmuseum Harderwijk

 

In 1997 vonden archeologen in de bouwput van het nieuwe stadhuis in Zutphen de macabere resten van een drama dat zich in de 9e eeuw had afgespeeld. Het bleek te gaan om de resten van een heuse Vikingaanval, een unieke in Europa, nog altijd. In de jaren erna werden nog veel meer resten gevonden van het drama, en zelfs een verblijfsplaats van de Vikingen. De lezing gaat in op de vondst, op de duiding van de ‘crime scene’, de historische context van Vikingen in ons Gelderse gebied en de gevolgen die het had voor Zutphen en Gelderland.

Op de tentoonstelling ‘Gelderland – Het Verloren Hertogdom’ in Stadsmuseum Harderwijk wordt een slachtoffer van deze Vikingaanval getoond.

Over Michel Groothedde:

Michel Groothedde (* Zutphen 1967) is al ruim 30 jaar stadsarcheoloog van Zutphen en werkte ook voor de gemeente Deventer en sinds 2006 ook voor de gemeente Doesburg. Hij promoveerde in 2013 op het onderzoek naar Zutphen als machtscentrum tussen 850 en 1200. Hij heeft de opgravingen naar de resten van de Vikingaanval destijds zelf uitgevoerd.

Prijzen:

Soort entree
Bedrag
Soort entree Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart + lezing
Bedrag € 5,00
Soort entree Entree museum + lezing
Bedrag € 15,00
Soort entree Vrijkaart + lezing
Bedrag € 5,00

Reserveren doe je zo:

  • Klik in de kalender naar de datum waarop de lezing plaatsvindt
  • Selecteer geen entree, maar klik op de betreffende lezing
  • Voer het aantal tickets in
  • Voer je adresgegevens in en vink ‘akkoord met algemene voorwaarden’ aan
  • Kies volgende