Maarten ‘t Hart en de kunst van het kijken

21 januari – 7 mei 2017

‘t Hart werd in 1950 in Amersfoort geboren, waar zijn vader een tent- en zeilmakerij had. Na zijn middelbare schooltijd werkte Maarten een aantal jaren bij zijn vader in de zaak, maar juist daar merkte hij dat hij zijn hart wilde volgen, zijn grote passie was namelijk de teken- en schilderkunst.

Op de Kunstacademie in Utrecht leerde hij technieken en bovendien: nog beter kijken dan hij al deed. Op de Kunstacademie kwam ook het inzicht dat hij met abstracte kunst niet veel kon. Realisme en met fotografische precisie weergeven wat hij zag, die kant moest hij op. En die kant ging hij op.

Met zijn broer, Gerrit ’t Hart, organist, reisde Maarten regelmatig door het land om orgels te bekijken en te beluisteren. Zijn liefde voor kerkinterieurs werd door deze reizen nog verder ontwikkeld. Terwijl Gerrit de orgels bespeelde, maakte Maarten schetsen van de interieurs. Kijken en nog eens kijken, en dan uiteindelijk op het paneel zetten wat zijn ogen en ziel zien.

Als je voor zo’n geschilderd kerkinterieur staat, is er geen ontkomen aan; het schilderij trekt je inhalig naar zich toe. Je wordt erin gezogen als het ware. Je hoort de nagalm van het orgel nog en het geschuifel van de voeten van de kerkgangers. Je ervaart schoonheid en verstild geloof. Hier huist eeuwigheid. Dat voel je.

Met dezelfde precisie schildert Maarten ’t Hart stationsgebouwen, boerenhoeves, straatgezichten en stillevens. Rustgevend tot en met, die stillevens; meditatief, een soort fysio voor de geest in de hectiek van vandaag.

Maarten ’t Hart is een bijzonder en zeer bescheiden mens. Ruim veertig jaar al woont en werkt ’t Hart samen met zijn vrouw Annelies, ook kunstenaar, in Avereest in Overijssel op een boerderij midden in de natuur en de stilte. Daar kan hij ook zijn passie voor de natuur uitleven in het schilderen van planten, dieren, een waterloopje of zomaar een opkomende regenbui. In zijn atelier ligt de verrekijker voor het grijpen. Je weet maar nooit!

’t Hart is niet alleen schilder maar ook tekenaar. Hij werkt met gewassen inkt en rood krijt, twee zeldzaam wordende oude tekentechnieken. Grote kunstenaars hebben de gewassen tekening gebruikt zoals: Dürer, Canaletto en Rembrandt. Deze techniek was populair in de 18e eeuw en bij uitstek geschikt voor de studie van de natuur en het licht. Gewassen inkttekeningen worden nog maar weinig gemaakt. De techniek is niet gemakkelijk en behoorlijk arbeidsintensief. Bovendien is het mislukrisico behoorlijk groot en dit zal er toe hebben bijgedragen dat deze werkwijze in de loop van de vorige eeuw steeds meer terrein verloor. ’t Hart gebruikt de techniek nog steeds, een tekening is voor hem niet een opstapje naar een schilderij, maar een volwaardig kunstwerk.

Schilderijen van De Vischpoort en de Grote Kerk uit Harderwijk zijn te zien op de tentoonstelling; iconische beelden. Kijk door de ogen van Maarten; dan hoor je ergens ver weg kerkgezang en zeemansliederen. Tijdens de tentoonstelling is ook werk van Annelies ’t Hart te zien. Zij toont haar minutieus getekende stillevens en bloemencomposities.

Meer actuele tentoonstellingen

Polderkoorts | 14 oktober – 26 november

Polderkoorts 14 oktober - 26 november 2017 Cornelis Lely was al decennialang voorstander van de aanleg van een afsluitdijk. Er was een ramp voor nodig om zijn tegenstanders de mond te snoeren. Die ramp vond plaats in januari 1916. Een hevige storm zette...

Lees meer

Huszár van De Stijl | 20 mei – 7 januari 2018

Huszár van De Stijl 20 mei tot en met 7 januari 2018 In het '100 jaar De Stijl'-jaar 2017 organiseert het Stadsmuseum Harderwijk een overzichtstentoonstelling geheel gewijd aan beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960), een van...

Lees meer