5 november 2022 – 8 januari 2023

Zie jij wat ik zie?

Beeldend kunstenaar Doran Cruijsen uit Harderwijk schept fictieve werelden die zijn voortgekomen uit haar eigen onderbewuste. Zo laat ze in trefzekere pentekeningen grijpers, buizen, tandwieltjes en propellers samensmelten met organische vormen, waardoor vreemde wezens ontstaan. Soms creëert ze architectonische ruimtes die niet echt kunnen bestaan, maar zo overtuigend zijn weergegeven dat het voelt alsof je erin kunt verdwijnen.

De kunstenaar werkt vanuit totale vrijheid. ‘Het begint met een heel summier idee. Dan ga ik zitten en ontstaat er vanzelf iets. Ik reageer op de lijnen en vormen die ik neerzet. Tijdens het tekenen moet ik vaak zelf lachen, en ben ik verbaasd over wat er uit mij komt’. Aan deze vrije manier van werken ligt echter een groot vakmanschap ten grondslag. Doran wil alle materialen en technieken beheersen en blijft zichzelf voortdurend uitdagen en ontwikkelen.

De tekeningen van Doran Cruijsen zijn vervreemdend en ontregelend. Ze dagen jou als kijker uit om je eigen verbeelding de vrije loop te laten. De titel van deze expositie is daartoe een uitnodiging: ‘Zie jij wat ik zie?’ De een zal de voorstellingen humoristisch vinden, de ander vindt ze misschien bedreigend. ‘Als ze je maar raken’, zegt de kunstenaar daar zelf over. De tijd nemen om aandachtig te kijken zonder direct te oordelen, en openstaan voor dat wat anders is, zo hoopt Cruijsen dat mensen haar werk tegemoet treden. En het is meer dan dat: het is de manier waarop ze zelf in het leven wil staan.