10 maart 2023 – 16 april 2023

Titi vist in Harderwijk

Voor haar expositie in Stadsmuseum Harderwijk heeft beeldend kunstenaar Titi Zaadnoordijk zich laten inspireren door het visserijverleden, dat ook zo onlosmakelijk verbonden is met onze stad. Ze is geraakt door de strijd om het bestaan en het harde werken, maar ook door de passie, de saamhorigheid en de rijke tradities.

In heel uiteenlopende technieken en met verrassende materialen vertaalt Titi dit verleden naar eigentijdse, vaak humoristische kunstwerken. Haar stijl is helder en schijnbaar eenvoudig; ontdaan van alle overbodige details blijft de essentie over.

Op de expositie zijn onder meer ‘vismannen’ te zien, afgedrukt op oude zeekaarten, en portretten van vissersvrouwen, getekend in potlood of Oost-Indische inkt. Met naald en draad voegt ze soms letterlijk een laag toe aan haar voorstellingen.

Het verleden blijft voelbaar dankzij het gebruik van oude stukken stof, karton en op straat gevonden blikjes. Deze afgedankte materialen krijgen onder Titi’s handen een tweede leven. Dat geldt ook voor visserstruien en klederdracht. Ze past ze graag toe in haar werk, vanwege de spannende combinaties van patronen en materialen, en vanwege de handwerktechnieken als kantklossen, weven, haken en breien. Los van de uiterlijke schoonheid ervan fascineert klederdracht haar ook omdat het een symbool is van een opgelegd keurslijf enerzijds en van verbinding met de gemeenschap anderzijds.

Titi verbindt het verleden met het heden. Speciaal voor deze expositie heeft ze ‘gevist’ in Harderwijk en een heleboel inwoners aan de haak geslagen. Ruim 70 mensen reageerden op haar oproep om te poseren voor een portret. Al die portretten samen vormen een galerij van Harderwijkers van nu.

Titi Zaadnoordijk (1960) is beeldend kunstenaar, dichter en performer. Ze woont en werkt in het Friese dorpje Scherpenzeel.

De expositie ‘Titi vist in Harderwijk’ is te bekijken op de gratis toegankelijke begane grond van Stadsmuseum Harderwijk.