12 mei 2023 t/m 23 juli 2023

KOM OP KLEUR! – Schilderijen van Karel Hoenderdos (Karl)

Voor Karel Hoenderdos (1953), alias Karl, uit Harderwijk is schilderen meer dan een plezierige bezigheid. Het is een drang, een missie zelfs. Hij maakte zijn eerste schilderij in 1980 en heeft als autodidact in de loop der jaren een heel eigen stijl ontwikkeld. Kenmerkend zijn de strakke lijnen en de gekleurde vlakken. Zijn voorstellingen zijn geabstraheerd, maar altijd herkenbaar, speels én kleurrijk. Dat maakt de schilderijen heel toegankelijk. En dat is belangrijk, want Karel wil dat de boodschap die hij in zijn werk legt de kijker bereikt. Hij schildert om hoop te geven: “Ik geloof in positieve expressie, om de toekomst te zien als een kleurrijk perspectief.”

In Stadsmuseum Harderwijk is een representatief overzicht van het oeuvre van Karel Hoenderdos te zien. Opvallend vaak werkt hij in series; dat geeft structuur in de veelheid aan ideeën en onderwerpen die bij hem opkomen. Zoals bij de ‘Hommage’-reeks: eigenwijze schilderijen geïnspireerd op het werk van grote meesters als Vermeer, Magritte en Van Gogh.

En met zijn portretten van Barack Obama, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela brengt hij niet alleen een ode aan drie grootse mannen, maar laat hij ook zien dat het er niet toe doet welke huidskleur iemand heeft.

In een serie stillevens van gewone voorwerpen laat hij de beschouwer aandachtig stilstaan bij de schoonheid van het alledaagse. Zo tracht Karel Hoenderdos met zijn heldere, kleurrijke kunst rust en harmonie te scheppen in een chaotische wereld.

“Ja, ik ben optimistisch, dwars tegen de somberheid in. Dat is de energie die we nodig hebben. Kom op kleur!”