16 september 2022 – 30 oktober 2022

De 10 van Hajo

Tien favoriete archiefstukken van streekarchivaris Hajo de Roo

In 2021 nam historicus Hajo de Roo afscheid van Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Twaalf jaar lang was hij als streekarchivaris verantwoordelijk voor de archieven en historische collecties van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek.

Bij zijn pensionering kreeg hij een bijzonder cadeau: een expositie in Stadsmuseum Harderwijk. Hiervoor kreeg Hajo de moeilijke taak om uit de schijnbaar onuitputtelijke archieven van vijf gemeenten tien stukken te selecteren.

Het resultaat is een intieme expositie met zeer uiteenlopende archiefstukken die door Hajo uit de collectie tevoorschijn zijn gehaald.
Wat de stukken bindt is dat aan allemaal een persoonlijke herinnering of een bijzonder verhaal kleeft. Hajo vertelt er zelf over in een korte audiotour.
De samengestelde expositie laat een aantal prachtige parels zien uit de schatkamers van het Streekarchivariaat. De tentoonstelling geeft eveneens aan wat de taken van een archief zijn; het heden en verleden behouden voor de toekomst door bewaren, beheren, ontsluiten en presenteren.