Selecteer een pagina

Lezing “gekken en dwazen….” – over graffiti & murals (Street Art)

Graffiti (het illegaal beschilderen of bekladden van gebouwen en muren) is bijna letterlijk ‘zo oud als de weg naar Rome’ en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons moderne straatbeeld. Door sommige mensen wordt het nog steeds ervaren als een vorm van overlast; zij spreken liever over bekladding en vandalisme dan over kunst.
Volgens kunsthistorica Muriel de Beer echter heeft de graffiti als kunstuiting wel degelijk een bestaansrecht. Zij zal haar mening toelichten in een flitsende lezing die speciaal voor deze Urban Week is samengesteld.

Graffiti als een specifieke vorm van Street Art ontstond op grote schaal in de jaren zestig van de 20e eeuw in Amerika en waaierde daarna uit naar Europa en andere delen van de wereld. Ontstaan in het illegale circuit van elkaar de loef afstekende gangs (met eigen regels, specifieke technieken en een eigen jargon) maakte graffiti de overstap van de muren in de Bronx en de tunnels van de subways naar de galerieën van Manhattan. Het fenomeen raakte langzaam maar zeker geaccepteerd en werd zelfs ‘salonfähig’ …waarbij de prijzen soms tot exorbitante hoogten stegen. Denk daarbij aan grote namen als wijlen Keith Haring en de nog immer springlevende – maar met de nodige mysterie omgeven – street artist Banksy.
De illegale en vaak anonieme graffiti-tags, met als enig doel een stempel van zichzelf achterlaten, transformeerde zo tot officiële en volkomen legale opdrachten voor murals (muurschilderingen) en andere objecten. Bij dit ‘omarmen door de kunstwereld’ raakte de graffiti weliswaar haar oorspronkelijke agressiviteit, spontaniteit en vurigheid deels kwijt, maar het zorgde ook voor meer diepgang en een meer geraffineerde toepassing.
De huidige generatie street artists bestaat over het algemeen uit behoorlijk slimme kunstenaars die hun werken voorzien van conceptuele doordenkertjes, maatschappelijk engagement en een gezonde dosis humor.
Zijn het gekken en dwazen? Kom kijken en luisteren en oordeel zelf!

Aan bod zullen o.a. komen:
– een korte ontwikkeling van de graffitikunst, met pioniers uit de VS en Europa
– diverse technieken (cut out, sjabloon, spray) en kwalificaties (tag, wild style, piece, etc.)
– women power: vrouwelijke street artists (Lady Pink, SWOON, Saki, Zabou)
– de grote namen in het huidige museale circuit (Keith Haring, Banksy e.a.)

Datum: zaterdag 22 juni
Locatie: Stadsmuseum Harderwijk, Donkerstraat 4, Harderwijk
Aanvang: 15:30 uur (inloop vanaf 15:00 uur)
Entree: € 2,00 | op vertoon van de Museumkaart gratis
Aanmelden: stuur een e-mail naar info@stadsmuseum-harderwijk.nl en vermeld het aantal personen

Spreekster: kunsthistorica drs. Muriel de Beer