Eye in Eye

8 april – 1 juli 2018

In de jaren 90 reisde de uit Harderwijk afkomstige fotograaf Henk Merjenburgh voor het eerst door India. In het noorden bezocht hij de stad Varanasi , een bijzondere stad waar hij zich direct thuis voelde. Het is de meest heilige stad voor de Hindoes en dat voelde hij. De sfeer is er anders dan in andere delen van India. En dan met name het gedeelte langs de heilige Ganges rivier. Daar spelen zich de hele dag bijzondere taferelen en rituelen af.

De bedevaartsplaats Varanasi (ook bekend als Benares) is vooral bekend om haar ghats. Dit zijn de trappen die naar de Ganges leiden. Langs de rivier zie je mensen baden, de was doen, tandenpoetsen, zich scheren en hun naasten cremeren én in de Ganges schuiven. Dit allemaal op 20 meter afstand van elkaar. Tegelijkertijd varen er continu (motor)bootjes over de Ganges en komt ook het rioolwater terecht in de rivier.

Onlangs ging Henk terug naar India om er een fotografisch kunstproject op te zetten. Hij legde het leven vast langs de ghats van Varanasi en laat in zijn expositie Eye in Eye bezoekers op een hele originele manier in contact komen met een aantal mensen die hij tijdens zijn twee weken durende fotoshoot ontmoette.

Meer actuele tentoonstellingen

Dido’s Rockstars

Dido's Rockstars 1 november 2018 - 6 januari 2019 Dido omschrijft zichzelf als grafisch kunstenaar. Als afgestudeerd grafisch ontwerper aan de Kunstacademie van Den Bosch werkte ze jaren voor tijdschriften als Cosmopolitan en Knippie en ze had haar eigen...

Lees meer

Dorien Plaat

Dorien Plaat 8 september - 20 januari Van 8 september tot en met 20 januari zijn in het Stadsmuseum Harderwijk de aangrijpende schilderijen van Dorien Plaat te bewonderen. Op intense wijze schildert zij mensen en dieren die zich -figuurlijk- blootgeven aan...

Lees meer