De stad in potlood | Oud-Harderwijk getekend door Gerard Bakker

10 januari – 5 april 2020

Gerard Bakker is een geboren en getogen ‘Harderwieker’ met drie passies: vissen, biljarten en tekenen. Die laatste passie levert hem nu niet alleen een boek met zijn tekeningen op, maar ook een expositie in Stadsmuseum Harderwijk. De stad in potlood. Oud-Harderwijk getekend door Gerard Bakker is van 10 januari tot en met 5 april te zien in Stadsmuseum Harderwijk.

Aan de hand van oude foto’s en ansichtkaarten uit de periode 1880-1970 heeft Bakker het Harderwijk van weleer getekend. Zijn serie over oud-Harderwijk bestaat inmiddels uit 150 tekeningen, waarvan een selectie te zien is in de Smeepoortzaal. Deze tekeningen tonen hoezeer Harderwijk door de jaren heen veranderd is. De oudste foto die Bakker heeft nagetekend dateert uit 1888: een voor de moderne beschouwer bijna onherkenbare Smeepoortstraat.
Andere tekeningen laten juist zien hoe sommige plekken nauwelijks veranderd zijn. Dan maakt alleen een ouderwetse auto duidelijk dat de foto die Bakker als voorbeeld heeft genomen, niet in onze tijd is gemaakt.

Hoewel Gerard Bakker zelf opgroeide in de oude binnenstad, kreeg hij pas oog voor de historie van Harderwijk toen hij in de jaren 70 zijn baan als conciërge bij het Christelijk Lyceum verruilde voor een functie als archiefmedewerker bij het Veluws Museum (nu Stadsmuseum). In opdracht van het museum fotografeerde hij ieder huis binnen de voormalige stadsmuur. Daardoor begon hij met andere ogen naar de stad te kijken. En vooral omhoog te kijken, naar de oude gevels.

Na zijn pensionering begon hij deze gevels ook te tekenen. Hij legde in potlood ieder huis aan het mooiste pleintje van Harderwijk, de Vischmarkt, vast. Daarna volgde de Smeepoortenbrink. En sinds 2,5 jaar werkt hij aan de serie waarin oud-Harderwijk centraal staat.
Als kunstenaar is Gerard Bakker autodidact. Hij werkte eerder wel met olieverf, maar stapte over naar potlood. Het zwart op wit van deze techniek sluit naadloos aan bij de oude foto’s die hij natekent. Potlood is bovendien materiaal waarmee hij heel precies en gedetailleerd kan werken. Aandacht, geduld en focus zijn daarbij naar eigen zeggen heel belangrijk. Gemiddeld zit er al snel een uur of 10 in een tekening. En over de Grote Kerk, met al z’n ramen en baksteentjes, deed hij wel drie keer zo lang.
Een echte ‘Bakker’ herken je overigens niet alleen aan de oude geveltjes en de nadruk op details, maar ook aan de drie vogeltjes die in iedere tekening overvliegen.

Zolang er foto’s en ansichtkaarten van oud-Harderwijk blijven opduiken (zelfs zijn biljartmaten komen met foto’s aanzetten), tekent Bakker door aan deze serie. Hij hoopt nog op een foto die ouder is dan 1888. En heel graag zou hij nog een foto vinden waarop zijn geboortehuis aan de Hogeweg staat. Dat huis heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw.

De expositie De stad in potlood. Oud-Harderwijk getekend door Gerard Bakker is een aanrader voor iedereen die, net als Gerard Bakker, van Harderwijk houdt.

Het boek Rondje oud-Harderwijk, 1880-1970 met 134 tekeningen van Gerard Bakker is uitgegeven door Drukkerij Wedding uit Harderwijk en voor € 17,50 onder meer te koop in de museumwinkel van het Stadsmuseum.

Meer actuele tentoonstellingen

John Spek retrospectief. 50 jaar beeldende kunst

John Spek retrospectief. 50 jaar beeldende kunst 11 juli - 30 augustus 2020 Van 11 juli tot en met 30 augustus is in Stadsmuseum Harderwijk het werk van de Ermelose kunstenaar John Spek (Oudewater, 1950) te zien. In de Smeepoortzaal op de begane grond en...

Lees meer

Zomerse Streken

Zomerse Streken tot en met 30 augustus 2020 Wat hadden we ons de zomer van 2020 anders voorgesteld! Maar juist in deze moeilijke periode willen we binnen de muren van het Stadsmuseum Harderwijk de zon laten schijnen: op de tentoonstelling Zomerse Streken...

Lees meer