Beelden in de binnentuin | expositie van Relinde Kattenberg

20 mei – 29 oktober 2017

In de binnentuin van het Stadsmuseum zijn beelden te zien van Relinde Kattenberg. Relinde werkt in Harderwijk, als autodidact creëert zij haar beelden vanuit een opmerkelijke levensvisie.

Al in haar vroegste jeugd in Groningen was zij bezig met creëren. “Een oude steen, een stuk hout, een afgedankte doek, alles gebruikte ik”. Daarna duurde het echter tot begin van dit millennium voordat haar beelden de diepgang kregen die ze nu hebben. “Op het moment dat ik ging werken vanuit mijn eigen levensovertuiging, ontstonden beelden die aanzetten tot ontmoeting. Want dat is wat ik met mijn beelden wil bewerkstelligen. Ontmoeting. En dan bedoel ik niet alleen tussen verschillende culturen maar ook de ontmoeting van verschillende inzichten, stromingen, religies, overtuigingen enzovoort.” Kunst is voor Relinde daarvoor het medium: “Door kunst worden meningen gevormd, bevestigd of zelfs veranderd. En bovendien wordt daarbij respect, juist ook voor de andere mening, een normaal fenomeen. Ik wil dat mijn kunst binnen dat kader aanzet tot nadenken over mensen, God en de wereld.

Relinde maakt haar beelden in was. Door verwarmen maakt ze deze was zacht en flexibel waardoor ze haar open structuur kan realiseren. Zelfs haar vingerafdrukken blijven zichtbaar in het uiteindelijke resultaat. “Ik giet mijn beelden met de “verloren was”-methode.” Na het aanbrengen van gips om het wassen model, wordt de was uitgesmolten. De ontstane holle ruimte wordt daarna volgegoten met brons.  Dat halfproduct moet dan helemaal mechanisch worden bewerkt. Met een haakse slijper, freesapparaat en verschillende slijpgereedschappen vormt Relinde het metaal tot het uiteindelijke resultaat.

Ook de sokkel vraagt om speciale aandacht. “De steen waar het beeld op staat kan in mijn ogen nooit perfect zijn. De thema’s van mijn beelden hebben rechtstreeks betrekking op het alledaagse leven. En ook dit alledaagse leven is niet gebaseerd op een perfecte basis. Iedereen kent zijn of haar eigen barsten of ontbrekende stukken. Zo is het ook met de stenen sokkels onder mijn beelden. Er ontbreken stukken, ze zijn gebarsten of bestaan zelfs uit twee delen. Maar toch hebben ze ook gepolijste en mooie kanten

Aan elk beeld gaat een uitgebreide studie vooraf. “De symboliek die ik in mijn beelden leg moet kloppen. Ik wil niet mijn eigen ideeën zomaar uitvoeren, maar ook zorgen voor een gefundeerde achtergrond. Tijdens het studeren ontstaat het beeld voor mijn ogen. Ik hoef het dan alleen nog maar te maken.” De symboliek die Relinde in haar beelden legt komt ook tot uiting in de titel die het beeld krijgt.

Zie voor meer informatie www.relinde.com.

De begane grond van het Stadsmuseum en de expositie De Basis verbeeldend, in brons verwoord zijn gratis toegankelijk.

 

Meer actuele tentoonstellingen

Jan Egas

Jan Egas 16 januari 2018  - 23 april 2018 Van 16 januari t/m 23 april 2018 toont het Stadsmuseum Harderwijk werk kunstenaar/illustrator Jan Egas (Hardinxveld, 1949). Egas’ olieverfschilderijen zijn inhoudelijk verwant aan het surrealisme. Uit allerlei...

Lees meer

Kunstproject Heelmeesters

Kunstproject Heelmeesters 10 februari - 2 april 2018 ‘Heelmeesters 2018’ is een kunstproject, waarbij kunstenaars zich laten inspireren door de medische sector in de breedste zin van het woord. Heelmeesters 2018 is een initiatief van projectteam...

Lees meer