Overzicht cursussen

Cursussen van Sophie van Steenderen

In het Stadsmuseum Harderwijk worden met regelmaat cursussen en lezingen over kunst en kunstgeschiedenis gegeven door kunsthistorica Sophie van Steenderen.

Het aanbod is gevarieerd: van lezingen over de tentoonstellingen in het Stadsmuseum, tot cursussen en lezingen over periodes uit de kunstgeschiedenis (bijv. Schilderkunst in de Gouden Eeuw, Impressionisme of Moderne en hedendaagse kunst) of rondom een thema, zoals Portretten, Beeldhouwkunst en meer. Voor iedereen die belangstelling heeft voor kunst en er graag (nog) meer over wil weten.

Wilt u op de hoogte gehouden worden, meldt u zich dan aan voor de Nieuwsbrief of houd de website van het Stadsmuseum in de gaten.

Ecce Homo – Portretkunst door de eeuwen heen.

Al zolang als de kunst bestaat worden er portretten gemaakt. Keizerportretten op Romeinse munten, prinsen met pofbroeken te paard, mysterieus glimlachende dames, rijke burgers met molensteenkragen, zelfportretten met verbonden oren, mondaine actrices, stuntelige pubermeisjes in badpakken, trotse chirurgijnen…. Geen ander genre in de kunst brengt ons zo dicht bij het verleden als het portret. En er bestaat geen fijnere bezigheid dan mensen kijken!

In vijf colleges neemt kunsthistorica Sophie van Steenderen u mee in de wereld van de portretkunst. Iedere les in gewijd aan een subgenre: zelfportretten, familie- en huwelijksportretten, kinderportretten, portretten van machthebbers, en portretten van beroemdheden.
Aan de hand van talloze portretten trekt niet alleen de geschiedenis aan u voorbij, maar wordt tegelijkertijd de ontwikkeling van de kunst zelf zichtbaar: de meest uiteenlopende stijlen en stromingen passeren de revue in geschilderde, gebeeldhouwde en gefotografeerde portretten.

Docent: drs. Sophie van Steenderen
Data: 20 en 27 sept, 4, 11 en 18 okt 2018
Tijd: Donderdagochtend 10.30-12.30 uur
Locatie: Stadsmuseum Harderwijk
Kosten: € 135,00
Aanmelden: msvansteenderen@yahoo.com of 06-19 20 22 29
Meer info op www.kunsthistorica.nl

Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Daarnaast schrijf ik over kunst en kunstgeschiedenis. Mijn voorliefde ligt bij de kunst van de 19e en 20e eeuw.

Sophie van Steenderen

Kunsthistorica