Cursussen van Sophie van Steenderen


Cursus Moderne Kunst II: 1950 – heden

Deze cursus over Moderne kunst vanaf 1950 tot heden is een vervolg op de cursus Moderne Kunst I: 1900-1950. Maar u kunt deze cursus ook los volgen.

In vijf lessen duiken we in het woud van kunststromingen en -uitingen die na de Tweede Wereldoorlog in Europa en Amerika opkwamen. De wereld veranderde ingrijpend en de kunst veranderde mee. De grenzen van de kunst werden nog verder opgerekt. Sommige kunstenaars klommen in hun ivoren toren, anderen brachten de kunst letterlijk op straat. Het traditionele schilderen en beeldhouwen kreeg concurrentie van totaal andere vormen van kunst: bijvoorbeeld popart, minimal art, conceptuele kunst, performance, landschapskunst en videokunst.

Dit zijn doorgaans misschien niet de meest toegankelijke vormen van kunst, maar juist daarom is het de moeite waard om je te verdiepen in het hoe en waarom. Er zal een wereld voor u open gaan!

Docent: drs. Sophie van Steenderen
Data: 11, 18, 25 januari, 1 en 8 februari
Tijd: Donderdagavond 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Stadsmuseum Harderwijk
Kosten: € 135,00
Aanmelden: msvansteenderen@yahoo.com of 06-19 20 22 29
Meer info op www.kunsthistorica.nl

Over de docent:
Kunsthistorica Sophie van Steenderen is gespecialiseerd in de kunst van de 19e en 20ste eeuw. Als docent heeft ze een jarenlange ervaring; deskundig, maar vooral ook boeiend en bevlogen geeft zij les.

 


College portretkunst

Al zolang als de kunst bestaat worden er portretten gemaakt. Keizerportretten op Romeinse munten, prinsen met pofbroeken te paard, mysterieus glimlachende dames, rijke burgers met molensteenkragen, zelfportretten met verbonden oren, mondaine actrices, stuntelige puberrneisjes in badpakken, trotse chirurgijnen…. Geen ander genre in de kunst brengt ons zo dicht bij het verleden als het portret. En er bestaat geen fijnere bezigheid dan mensen kijken!

ln vijf colleges neemt kunsthistorica Sophie van Steenderen u mee in de wereld van de portretkunst. Iedere les in gewijd aan een subgenre: zelfportretten, familie- en huwelijksportretten, kinderportretten, portretten van machthebbers, en portretten van beroemdheden. Aan de hand van talloze portretten trekt niet alleen de geschiedenis aan u voorbij, maar wordt tegelijkertijd de ontwikkeling van de kunst zelf zichtbaar: de meest uiteenlopende stijlen en stromingen passeren de revue in geschilderde, gebeeldhouwde en gefotografeerde portretten.

Docent: drs. Sophie van Steenderen
Data: 14, 21, 28 maart, 4 en 11 april 2018
Tijd: Woensdagochtend 10.00-12.00 uur
Locatie: Stadsmuseum Harderwijk
Kosten: € 135,00
Aanmelden: msvansteenderen@yahoo.com of 06-19 20 22 29
Meer info op www.kunsthistorica.nl

Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Daarnaast schrijf ik over kunst en kunstgeschiedenis. Mijn voorliefde ligt bij de kunst van de 19e en 20e eeuw.

Sophie van Steenderen

Kunsthistorica