Overzicht cursussen

Cursussen van Sophie van Steenderen

In het Stadsmuseum Harderwijk worden met regelmaat cursussen en lezingen over kunst en kunstgeschiedenis gegeven door kunsthistorica Sophie van Steenderen.

Het aanbod is gevarieerd: van lezingen over de tentoonstellingen in het Stadsmuseum, tot cursussen en lezingen over periodes uit de kunstgeschiedenis (bijv. Schilderkunst in de Gouden Eeuw, Impressionisme of Moderne en hedendaagse kunst) of rondom een thema, zoals Portretten, Beeldhouwkunst en meer. Voor iedereen die belangstelling heeft voor kunst en er graag (nog) meer over wil weten.

Wilt u op de hoogte gehouden worden, meldt u zich dan aan voor de Nieuwsbrief of houd de website van het Stadsmuseum in de gaten.

Collegereeks: Schilderkunst van de Gouden Eeuw

Niet voor niets staan er dagelijks lange rijen voor de ingang van het Rijksmuseum in Amsterdam. Van over de hele wereld komt men, jong en oud, om oog in oog te staan met de beroemdste schilderijen die Nederland heeft voortgebracht, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer.

Maar waarom zijn deze en andere werken uit de Gouden Eeuw eigenlijk zo bijzonder? In vijf lessen nemen we de Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw onder de loep. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de kunstwerken zelf en aan hun makers, maar ook aan de tijd waarin de schilderijen zijn gemaakt. De maatschappelijke, religieuze, politieke en economische situatie van de 17e eeuw is namelijk onlosmakelijk verbonden met de kunst, haar waarde en betekenis.

De verschillende genres in de schilderkunst zullen uitgebreid behandeld worden: historiestukken, portretten, genrestukken, landschappen en zeegezichten en stillevens. Met welk doel werden deze schilderijen gemaakt? Wie kochten de werken? Welke boodschap of moraal zit er in de schilderijen ‘verborgen’?

Kortom, leer uw klassiekers (nog beter) kennen!

Programma:
7 maart: Introductie en Stillevens
14 maart: Historiestukken
21 maart: Portretten
28 maart: Landschappen en zeegezichten
4 april: Genrestukken

Docent: drs. Sophie van Steenderen
Data: 7, 14, 21, 28 maart en 4 april 2019
Tijd: Donderdagochtend 10.30-12.30 uur
Locatie: Stadsmuseum Harderwijk
Kosten: € 135,00
Aanmelden: msvansteenderen@yahoo.com of 06-19 20 22 29

Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Daarnaast schrijf ik over kunst en kunstgeschiedenis. Mijn voorliefde ligt bij de kunst van de 19e en 20e eeuw.

Sophie van Steenderen

Kunsthistorica