Selecteer een pagina

Overzicht cursussen

Cursussen van Sophie van Steenderen

In het Stadsmuseum Harderwijk worden met regelmaat cursussen en lezingen over kunst en kunstgeschiedenis gegeven door kunsthistorica Sophie van Steenderen.

Het aanbod is gevarieerd: van lezingen over de tentoonstellingen in het Stadsmuseum, tot cursussen en lezingen over periodes uit de kunstgeschiedenis (bijv. Schilderkunst in de Gouden Eeuw, Impressionisme of Moderne en hedendaagse kunst) of rondom een thema, zoals Portretten, Beeldhouwkunst en meer. Voor iedereen die belangstelling heeft voor kunst en er graag (nog) meer over wil weten.

Wilt u op de hoogte gehouden worden, meldt u zich dan aan voor de Nieuwsbrief of houd de website van het Stadsmuseum in de gaten.

Collegereeks: Meesters van het Impressionisme

In 1874 schreef de criticus Louis Leroy in Le Charivari een spottende recensie naar aanleiding van het schilderij ‘Impression: soleil levant’ van Claude Monet. ‘Impressionisten zijn het’ sneerde Leroy, waarmee hij de jonge kunstenaars onbedoeld een geuzennaam in handen gaf.
De kunst van de Impressionisten zorgde voor een ommekeer: niet alleen vanwege hun losse, schetsmatige manier van schilderen en het werken ‘en plein air’, maar ook door de moderne, alledaagse onderwerpen die zij uitbeeldden en door de invloed van zowel de fotografie als de Japanse prentkunst op hun schilderijen.

Tijdens deze collegereeks komen uiteraard de belangrijkste kunstenaars van de groep en hun wereldberoemde schilderijen aan bod. Maar hun werk wordt ook geplaatst in een bredere maatschappelijke context. Zo hebben de industrialisatie en urbanisatie, maar ook de opkomst van de kunsthandel en de Eerste Feministische Golf een rol gespeeld bij de totstandkoming van hun schilderijen.
Meesters van het Impressionisme is een verdiepende, boeiende, maar vooral verrassende kennismaking met de grondleggers van de moderne kunst!

Programma:
26 september, les 1: Voorlopers van het Impressionisme
3 oktober, les 2: Édouard Manet & De heroïek van het moderne leven
10 oktober, les 3: Claude Monet & De Salon en de onafhankelijke tentoonstellingen van de Impressionisten
17 en 24 oktober geen les i.v.m. Herfstvakantie
31 oktober, les 4: Auguste Renoir & Techniek en methode
7 november, les 5: Edgar Degas & Japonisme en Fotografie
14 november, les 6: Gustave Caillebotte & Veranderingen op de kunstmarkt
21 november, les 7: De vrouwelijke Impressionisten
28 november, les 8: Impressionisme buiten Frankrijk en de nalatenschap van het Impressionisme

Start: donderdag 26 september 2019
Tijd: 10.30-12.30 uur
Locatie: Stadsmuseum Harderwijk
Kosten: € 200,00 (incl. digitale syllabus)
Aanmelden: msvansteenderen@yahoo.com of 06-19 20 22 29

Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Daarnaast schrijf ik over kunst en kunstgeschiedenis. Mijn voorliefde ligt bij de kunst van de 19e en 20e eeuw.

Sophie van Steenderen

Kunsthistorica