Agenda

< 2019 >
April
«
»
 • 04
  04.April.Donderdag

  Collegereeks: Schilderkunst van de Gouden Eeuw

  10:30 -12:30
  04-04-2019

  Collegereeks: Schilderkunst van de Gouden Eeuw

  Niet voor niets staan er dagelijks lange rijen voor de ingang van het Rijksmuseum in Amsterdam. Van over de hele wereld komt men, jong en oud, om oog in oog te staan met de beroemdste schilderijen die Nederland heeft voortgebracht, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer.

  Maar waarom zijn deze en andere werken uit de Gouden Eeuw eigenlijk zo bijzonder? In vijf lessen nemen we de Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw onder de loep. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de kunstwerken zelf en aan hun makers, maar ook aan de tijd waarin de schilderijen zijn gemaakt. De maatschappelijke, religieuze, politieke en economische situatie van de 17e eeuw is namelijk onlosmakelijk verbonden met de kunst, haar waarde en betekenis.

  De verschillende genres in de schilderkunst zullen uitgebreid behandeld worden: historiestukken, portretten, genrestukken, landschappen en zeegezichten en stillevens. Met welk doel werden deze schilderijen gemaakt? Wie kochten de werken? Welke boodschap of moraal zit er in de schilderijen ‘verborgen’?

  Kortom, leer uw klassiekers (nog beter) kennen!

  Programma:
  7 maart: Introductie en Stillevens
  14 maart: Historiestukken
  21 maart: Portretten
  28 maart: Landschappen en zeegezichten
  4 april: Genrestukken

  Docent: drs. Sophie van Steenderen
  Data: 7, 14, 21, 28 maart en 4 april 2019
  Tijd: Donderdagochtend 10.30-12.30 uur
  Locatie: Stadsmuseum Harderwijk
  Kosten: € 135,00
  Aanmelden: msvansteenderen@yahoo.com of 06-19 20 22 29

  Over de docent:
  Kunsthistorica Sophie van Steenderen is gespecialiseerd in de kunst van de 19e en 20ste eeuw. Als docent heeft ze een jarenlange ervaring; deskundig, maar vooral ook boeiend en bevlogen geeft zij les.