21 januari 2022 – 3 juli 2022

Met hart en ziel. Harmen Meurs

Van januari tot juli 2022 organiseert Stadsmuseum Harderwijk een overzichtstentoonstelling met werk van Harmen Meurs (Wageningen, 1891 – Speuld, 1964).

Aan de hand van een groot aantal schilderijen, aquarellen en grafisch werk wordt de veelzijdigheid van deze kunstenaar in beeld gebracht. Een veelzijdigheid die terug te zien is zowel in de thema’s die hij schilderde, als in de stijlen waarin hij gewerkt heeft; van post-impressionisme en kubo-expressionisme tot nieuwe zakelijkheid en realisme.

Kenmerkend voor Meurs, als mens én als kunstenaar, was zijn sociale betrokkenheid. Zo legde hij het harde bestaan van boeren en arbeiders vast en uitte hij in zijn werk hevige kritiek op het opkomend fascisme. Eind jaren ’30 verruilde hij de dynamische Amsterdamse kunstwereld voor het landelijke Speuld, op de Veluwe. Hier koos hij vaak de boerenbevolking en het landschap als onderwerp.
Recent heeft Stadsmuseum Harderwijk twee portretten aangekocht die Meurs maakte in Speuld: Zingende Boer en Zingende Boerin, beide uit 1950. Deze nieuwe aanwinsten zullen op de tentoonstelling te zien zijn, omringd door vele andere werken die beschikbaar zijn gesteld door zowel particulieren als musea.