15 juli 2022 – 18 september 2022

Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel

Als in 1918 wordt besloten de Zuiderzee af te sluiten, is de schilder Anthonie Pieter Schotel (1890-1958) onophoudelijk te vinden aan de havens van de Zuiderzee, om het verdwijnende Zuiderzeeleven vast te leggen. Hartstochtelijk schildert hij de dorpen, de bewoners in hun klederdrachten, de zee, de havens, de wolkenluchten en vooral: de botters!

Deze zomer zijn in Stadsmuseum Harderwijk meer dan 30 sfeervolle schilderijen van deze veelzijdige kunstenaar te zien.

De tentoonstelling maakt deel uit van een groot Schotel-overzicht, in samenwerking met zes andere musea rondom de voormalige Zuiderzee.

Van 8 april tot en met 3 juli zijn de werken van Schotel te bewonderen in Museum Schokland, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Het Oude Raadhuis op Urk.
Van 15 juli tot en met 18 september is Schotels werk te zien in Stadmuseum Harderwijk, Museum Spakenburg, het Huizer Museum en het Volendams Museum.
De zeven musea – alle onderdeel van Netwerk Zuiderzeecollectie – leenden voor deze tentoonstellingen diverse stukken uit particuliere en rijkscollecties, die zelden te zien zijn in het openbaar. Daarnaast putten de deelnemende musea voor dit grote Schotel-overzicht uit hun eigen collecties.

Wil je A.P. Schotel écht leren kennen? Bezoek dan alle locaties van de tentoonstelling en dompel je onder in het leven van Schotel. Ontdek daarnaast de bedrijvige plaatsen die verbonden zijn aan Schotels grote liefde: de Zuiderzee.