Twitter   Facebook   Linkedin   RSS Feed

Tell-a-friend Vragen en opmerkingen Contact

Persberichten - archief

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van het Stadsmuseum Harderwijk? Meld u dan aan voor onze mailinglijst. U ontvangt dan op onregelmatige basis een e-mail met activiteiten.

Expositie: "Verborgen Schatten"
16 juli - 29 september 2013

Het Stadsmuseum Harderwijk toont het publiek de komende maanden drie speciale exposities. Deze zijn samengesteld uit de verborgen schatten die nu -bij wijze van uitzondering- uit de museumdepots zijn gehaald en aan het publiek worden getoond. De drie exposities omvatten de volgende thema's: "Reclamerariteiten", "Harderwijk grafisch bezien" en "Geschilderde pasfoto's".

Lees verder

"FRANKRIJK a la BRAUCK"
t/m 1 juni 2013

Tot 1 juni exposeert “BRAUCK” een groot deel van zijn kunstwerken in het Stadsmuseum Harderwijk. De oeuvre-expositie “BRAUCK 25 jaar werk” wordt vanaf 16 maart uitgebreid met meer Franse werken en voortgezet als “Frankrijk a la BRAUCK”.

lees verder

"Brauck - 25 jaar werk"
1 november 2012 t/m 31 mei 2013

Naar aanleiding van de 65e verjaardag van Willem Brauckmann organiseert het Stadsmuseum Harderwijk een oeuvre-expositie.

lees verder (pdf)

Kunstrijk Harderwijk 2012: "Meet the artist"
1 september 2012

Op 1 september aanstaande zijn in het Stadsmuseum Harderwijk kunstenaars aanwezig, waarvan de werken worden geëxposeerd in het kader van KunstRijk Harderwijk 2012. Op deze zaterdagmiddag geven zij uitleg over het vakgebied en tonen zij nog meer kunstwerken. De bijeenkomst is genaamd: "MEET THE ARTIST" en start om 13:30.

Lees verder (pdf)

Kunstrijk Harderwijk 2012: "Meet the artist"
7 juli 2012

Op 7 juli aanstaande zijn in het Stadsmuseum Harderwijk kunstenaars aanwezig, waarvan de werken worden geëxposeerd in het kader van KunstRijk Harderwijk 2012. Op deze zaterdagmiddag geven zij uitleg over het vakgebied en tonen zij nog meer kunstwerken. De bijeenkomst is genaamd: "MEET THE ARTIST" en start om 13:30.

Lees verder (pdf)

Expositie: Expositie "Het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk 1814-1909"
6 juni - 29 september 2012

Het Stadsmuseum Harderwijk organiseert van 6 juni - 29 september 2012 een expositie die plaatsvindt in het kader van het Erfgoedfestival "Gelegerd in Gelderland". Deze expositie heeft betrekking op het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk dat hier ca. 100 jaar geweest is. De expositie is een weerspiegeling van de periode 1814 tot 1909, het koloniale tijdperk van Nederland, waarin de stad Harderwijk centraal staat als Opleidingscentrum voor de Koloniale Reserve, genaamd: het Oost-Indisch leger.

Lees verder (pdf)

Kunstrijk Harderwijk 2012: "Meet the artist"
5 mei 2012

Op 5 mei aanstaande zijn in het Stadsmuseum Harderwijk kunstenaars aanwezig, waarvan de werken worden geëxposeerd in het kader van KunstRijk Harderwijk 2012. Op deze zaterdagmiddag geven zij uitleg over het vakgebied en tonen zij nog meer kunstwerken. De bijeenkomst is genaamd: "MEET THE ARTIST" en start om 13:30.

Lees verder (pdf)

Expositie: "Kunstrijk Harderwijk 2012"
1 maart - 1 september 2012

In het kader van het 60 jarig bestaan van het Stadsmuseum Harderwijk worden van 1 maart tot 1 september a.s. 60 kunstwerken in het museum geëxposeerd. Deze zijn afkomstig van Harderwijkse Kunstenaars van 16 jaar en ouder die zich door middel van een open inschrijving in januari j.l. hebben aangemeld bij het Stadsmuseum Harderwijk. Een vakkundige jury uit verschillende geledingen van de kunstsector heeft uit de ca. 275 ingeleverde objecten de keuze voor deze speciale expositie gemaakt.

Lees verder (pdf)

Expositie: "Speelgoed voor grote mensen"
Meccano, Dinky Toys en Hornby treinen

Heeft u ook nog een doos met oude onderdelen van Meccano op zolder staan? Vaak zijn het zware schoenendozen vol met metalen strookjes met gaatjes en zinken plaatjes, boutjes, moertjes, accu's, kleine sleuteltjes. Zitten daar ook nog Dinkey Toys of Hornby Treinen bij? Dit educatieve jeugdspeelgoed van de vorige eeuw, is de essentie van de expositie 'Speelgoed voor grote mensen' die vanaf 4 juni in het Stadsmuseum Harderwijk te bezichtigen is. De expositie is gerealiseerd door een aantal van het ca. 600 leden tellende Meccano Gilde, die hun verzameling tot 17 januari 2012 in Harderwijk toont.

Lees verder (pdf)

Extra informatie:

Persbericht als Word-bestand (doc-bestand, 537 kB)
Logo Stadsmuseum Harderwijk (jpeg-bestand, 139 kB)
Logo Meccano Gilde Nederland (jpeg-bestand, 2,55 MB)
Informatie over Meccano (pdf-bestand, 98 kB) en de kleuren van Meccano (pdf-bestand, 92 kB)
Informatie over Dinky Toys (pdf-bestand, 98 kB)
Informatie over Meccano Gilde Nederland (pdf-bestand, 82 kB)
Informatie over Hornby treinen (pdf-bestand, 27 kB)

Persfoto's (klik op de foto voor een vergroting):

   
 
   

Meer persfoto's op aanvraag (zie persbericht voor emailadres)

Expeditie: Piraten van de Lage Landen
Claes Compaen en zijn kapers en piraten

In het Stadsmuseum Harderwijk vindt een gezinsexpeditie plaats over onze vroegere piraten. Dit project is speciaal gemaakt voor kinderen in de basisschoolleeftijd en sluit aan bij de 'Piratenshow' die in het Dolfinarium Harderwijk te zien is. Voor dit project is ook een arrangement samengesteld, waarmee zowel het Stadsmuseum Harderwijk als het Dolfinarium (in aansluiting op het museumbezoek) kan worden bezocht. Volwassenen mogen deze piratenexpeditie alleen bezoeken onder begeleiding van kinderen.

Lees verder (pdf)

Speciaal Harderwijk arrangement gaat van start
Daar waar gastronomie, wellness en cultuur samenkomen

Op initiatief van Wellnessresort de Zwaluwhoeve is een speciaal arrangement ontwikkeld, dat de deelnemers naast welness ook kennis laat maken met zowel de historie van de oude Hanzestad Harderwijk, als de culinaire mogelijkheden die twee restaurants op de Vismarkt van Harderwijk hun gasten bieden. Een stadswandeling, onder leiding van een deskundige gids van het Gilde, zorgt voor de verbindende elementen.

Lees verder (pdf)

Collectie Gelderland winnaar in de categorie Musea voor de Geschiedenis Online Prijs 2009!
2 februari 2010

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad in samenwerking met DE REE archiefsystemen voor de beste geschiedeniswebsite. Internetjournalisten Bas Broekhuizen en Corrie Gerritsma hebben als jury het uiteindelijke oordeel geveld.

Websitebezoekers konden op www.historischnieuwsblad.nl hun favoriete geschiedenissite aandragen. Uit de ruim 140 inzendingen werden 12 websites genomineerd in vier categorieën: musea, historische verenigingen, archiefdiensten en themawebsites.

Lees verder (pdf)

Expositie: "Achter den Pinnekesdraat"
27 juni 2009 tot 1 februari 2010

Geen overheersing door een vreemde natie, maar de unieke taak om zo'n 15.000 Belgische militairen en talloze burgers op te vangen, die gedurende vier jaar werd uitgevoerd door inwoners van Harderwijk. In hoeverre was en is onze betrokkenheid, gastvrijheid en tolerantie uniek? Hoe hebben de inwoners van Harderwijk én de Belgen deze opgedrongen samenleving ervaren? En hoe kijken we er nu op terug? Daarover gaat de tentoonstelling 'Achter den Pinnekesdraat: 15.000 Belgen in Harderwijk (1914-1918)', die vanaf 27 juni is te zien in het Stadsmuseum Harderwijk.

Lees verder

Overdracht aankoop Springer
26 mei 2009

Op dinsdag 26 mei 2009 zal de feestelijke overdracht plaatsvinden van een recent door de Vereniging Vrienden van het Stadsmuseum Harderwijk (VVSH) verworven aquarel van Cornelis Springer, voorstellende De Grote Poortstraat, hoek Kromhoutsteeg, te Harderwijk.

Speciaal ter gelegenheid van deze aankoop heeft het museum een kleinschalige presentatie van de in het bezit zijnde werken van Cornelis Springer ingericht.

Lees verder (pdf)

Lancering Collectie Gelderland
5 maart 2009

"Waarom is dit eigenlijk de Patatwagen?" vraagt Marlies Claasen zich af bij de lancering van de nieuwe Gelderse museumwebsite: 'Collectie Gelderland'.

Donderdag 5 maart gaat de nieuwe website van de Stichting Gelders Erfgoed van start in het auditorium van het CODA in Apeldoorn. 'Collectie Gelderland' biedt Gelderse musea de kans zich te presenteren en voorwerpen en verhalen te laten zien op een moderne en publieksvriendelijke manier.

Lees verder (pdf)

Expositie: "Geslachtsdelen van bloemen"
Van medio augustus t/m 12 januari 2008

Er is waarschijnlijk geen ander onderwerp dat zo tot ieders verbeelding spreekt als seksualiteit en erotiek. Seksualiteit van planten komt hier echter zelden bij aan de orde. Maar dat ook planten en bloemen een erotische uitstraling kunnen hebben bewijzen de bloemenfoto's van Pauline Snoeijs, professor Botanie in Zweden. Het Stadsmuseum Harderwijk toont vanaf medio augustus in een spannende tentoonstelling 24 fraaie natuurfoto's, waarop geslachtsdelen van bloemen op kunstzinnige en sensuele wijze zijn afgebeeld.

Lees meer

Linnaeus was here!, Dubbelexpositie: "Linnaeus was here" en "Linnaeus, zijn leven en werk in postzegels"
12 april 2007 - 12 januari 2008

Beleef het leven van Linnaeus in Stadsmuseum Harderwijk! Waarom kwam Linnaeus juist naar Harderwijk? Wat had Linnaeus met de sauna? Antwoorden op deze en meer vragen zijn te vinden in de tentoonstelling ‘Linnaeus was here’. Een unieke multimediale dubbelexpositie waarin de beleving centraal staat.

Lees meer

Expositie "Van zwerfkei tot 'verrassend' dier", Tuinversieringen van Michat Batkiewicz
3 maart 2007 - 12 januari 2008

Op 2 maart wordt een tuinexpositie met beelden van de Poolse kunstenaar Michat Batkiewicz geopend in het Stadsmuseum Harderwijk. De dierenbeelden verwijzen naar Linnaeus, die de natuur (zowel planten als dieren) ordende. Batkiewicz gebruikte zwerfkeien als basis voor de beelden. Ca. 35 werken staan opgesteld in de museumtuin, een kleine selectie daaruit krijgt, gedurende de expositieperiode, een passende plaats op het terrein van het Dolfinarium. De opening wordt verricht door oud-directeur Jan Reuvers van het Dolfinarium.

Lees meer

  Gedeputeerde Annelies van der Kolk bezoekt musea Harderwijk en Elburg

Op zaterdag 20 oktober brengt gedeputeerde Annelies van der Kolk een bezoek aan de musea in Harderwijk en in Elburg. Het bezoek is een onderdeel van de Gelderse gratis museumdag.

Lees meer

Wie helpt het Stadsmuseum te verfraaien?

Kom de schuttingen bij het Stadsmuseum Harderwijk in de herfstvakantie beschilderen! Het museum daagt alle mensen van alle leeftijden en niveaus uit om de tijdelijke ‘ommuring’ van het museum van hun kunstwerk te voorzien. Iedereen die interesse heeft mag zijn eigen kunstwerk in de binnenstad van Harderwijk laten zien. Elke vorm van kunst is welkom: een tekening, een gedicht, een lied… Alles mag op deze schutting worden aangebracht. De mooiste kunstwerken worden met een prijs beloond! 

Lees meer

Unieke Linnaeus objecten tijdelijk in het Stadsmuseum Harderwijk

Vanaf 19 juni tot 27 augustus presenteert het Stadsmuseum Harderwijk twee uiterst zeldzame objecten: een exemplaar van de authentieke eeuwenoude waternavel (Hydrocotyle vulgaris L.) en een exemplaar van het plantengeslacht Gorteria, door Linnaeus genoemd naar de Harderwijker hoogleraar De Gorter. De waternavel werd in 1735 door Linnaeus gebotaniseerd in Harderwijk en is nu door het Nationaal Herbarium Leiden tijdelijk uitgeleend. Na 27 augustus vertrekt dit exemplaar naar het universiteitsmuseum in Tokyo.

Lees meer

Kinderen als kunstenaar aan de slag in Stadsmuseum Harderwijk

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen bij het Stadsmuseum terecht om hun eigen kunstwerken te creëren. In het kader van het Linnaeusjaar is in de museumtuin een speciale beeldenexpositie te zien. Poolse kunstenaar Michat Batkiewicz creëerde grappige dierkunstwerken van brons en zwerfkeien. Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen in het museum hun eigen beestachtige beeldhouwwerken maken.

Lees meer

  Linnaeus trakteert in het Stadsmuseum Harderwijk
Woensdag 23 mei, van 10:00-17:00 uur, zolang de voorraad strekt

Het is het hele jaar al feest in Harderwijk maar 23 mei is het echt zo ver: Linnaeus werd deze dag precies 300 jaar geleden geboren. Het Stadsmuseum nodigt u van harte uit om de verjaardag te vieren en deelt daarom beschuit met muisjes uit. Iedereen is welkom het museum binnen te stappen en gratis bij de balie een beschuitje met muisjes te komen eten.

Lees meer

Boek over markante Harderwijkers en Hierdenaren verschijnt 14 april
Persbericht 30-3-2007

Harderwijk - Vijftig markante Harderwijkers en Hierdenaren met een even markant levensverhaal zijn samengebracht in het boek `Markant - 50 Harderwijkers en Hierdenaren', een nieuwe uitgave in de Harderwijk Reeks. De officiële boekpresentatie is zaterdag 14 april in kunstcentrum Catharinakapel. `Markant' is die dag vanaf 16.00 uur te koop bij boekhandel Bruna in Harderwijk en maandag daarna ook bij het Stadsmuseum Harderwijk.

Lees meer

Demonstratie Restaureren van schilderijen en schilderijlijsten in Stadsmuseum Harderwijk

Tijdens Kulting Harderwijk zal Ela Venbroek-Franczyk van Atelier Ela uit Deventer in het Stadsmuseum Harderwijk een demonstratie geven van de wijze waarop zij schilderijen en schilderijlijsten restaureert. Ook toont zij diverse voorbeelden van houtsnijwerk dat zij vervaardigt en kunnen bezoekers haar vragen stellen. De demonstraties vinden om de twee uur plaats: 11.00 tot 11.30 uur, 13.00 tot 13.30 uur, 15.00 tot 15.30 uur.

Lees meer

Pro Rector Johannes Bernardi opent de 'Nieuwe Gelderse Academie'
Bron: persbericht 7-12-2006

In het Stadsmuseum openen burgemeester Berends en cultuurwethouder Schipper vrijdag 15 december de nieuwe presentatie over de Gelderse Academie. Beiden zullen een doctoraal examen afleggen bij een van de hoogleraren die in het nieuwe museumspel als examinator optreden. Bij goed gevolg zal aan hen de graad van doctor in de Harderwijkologie worden toegekend, de daarbij behorende bul zal daarna worden uitgereikt.

Lees meer

Harderwijk bereidt zich voor op komst Linnaeus
Bron: persbericht 7-12-2006

Burgemeester John Berends van Harderwijk wordt vrijdag 15 december benoemd tot 'pro rector' van de 'Nieuwe Gelderse Academie'. Dat gebeurt tijdens een nagespeelde zitting van het Academiebestuur in de Catharinakapel, de vroegere aula van de academie. Wethouder Henk Schipper aanvaardt de rol van rentmeester en museumdirecteur Walter Lodewijk de rol van pedel.

Lees meer

  Stadsmuseum extra open en korting tijdens Museumweekend
Bron: Persbericht 4 april 2006

Tijdens het Museumweekend 8 en 9 april is het Stadsmuseum Harderwijk extra open. Op zaterdag 8 april van 10 tot 17 uur en op zondag 9 april van 13 tot 16 uur. Tevens geldt er een korting van 50%: volwassenen betalen nu slechts 1 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree.

Lees meer

Nieuw educatief project in Stadsmuseum Harderwijk
Bron: persbericht 1-11-2005

Op 7, 8, 14 en 15 november a.s. begint een nieuw educatief project in het Stadsmuseum Harderwijk. Het project is gericht op het basisonderwijs en heet ‘Bekijk het maar’. Centraal staat het verzamelen van voorwerpen en welk kind spaart nu niet iets?

Lees meer

Leerlingen tonen hun 'Variaties op de Vispoort' in Stadsmuseum
Bron: Persbericht 12 oktober 2005

Leerlingen van klas 3 van de VMBO-school De Focus uit Harderwijk exposeren vanaf zaterdag 15 oktober gedurende drie weken schilderijen van 'hun' Vispoort in het Stadsmuseum Harderwijk. Zij maakten deze tekeningen binnen het vak CKV. Uitgangspunt waren de schilderijen van de Vispoort die in het museum hangen. Begeleid door lokale kunstenaars werkten de leerlingen de schetsen nader uit tot schilderijen. Voor de leerlingen is het de eerste keer dat ze in een museum exposeren.

Lees meer

Terschellinger Frans Schot geeft aquarelworkshop in Stadsmuseum Harderwijk
Bron: Persbericht 6 oktober 2005

Op zondag 23 oktober organiseert het Stadsmuseum Harderwijk een zeewaardige middag rond de expositie 'Het loopt de spuigaten uit!'. Kunstenaar Frans Schot komt naar Harderwijk om zijn tentoongestelde aquarellen toe te lichten. Aansluitend geeft hij aan belangstellenden een aquarelleerworkshop.

Lees meer

'Marie Baron kijkt om'
Bron: Persbericht 27-9-2005

De Harderwijkse Marie Baron heeft in een fraai fotoboekje haar herinneringen aan een bijzonder stukje geschiedenis van Harderwijk vastgelegd. Als medewerkster van het Dolfinarium zag zij van dichtbij hoe de boulevard van Harderwijk zich ontwikkelde. In het boekje zijn prachtige foto's opgenomen uit de geschiedenis van het Veluwe Strandbad en het Dolfinarium.

Lees meer

  'Kroontjes estafettestokje' overgedragen aan het Stadsmuseum Harderwijk
Bron: persbericht 22-9-2005

Op 27 september 2005 geeft Carin Wormsbecher, directeur van Drukkerij Wedding BV te Harderwijk, het estafettestokje voor de 'Kroon op het Werk' over aan Walter Lodewijk, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk. Daarmee treedt het Stadsmuseum Harderwijk toe tot de groep van werkgevers, leidinggevenden en professionals die met hun beleid aantoonbaar opvallende resultaten boeken op het gebied van arbeidsreïntegratie, verzuimbeleid en HRM (human resource management).

Lees meer

Tot je knieën in de haring
Bron: Persbericht 11 augustus 2005

De Zuiderzeefilm van Eibert den Herder uit 1930 is nu in zijn geheel te zien in de tijdelijke tentoonstelling 'Het loopt de spuigaten uit!'. Mannen met zuidwesters, tot de knieën in de haring, kinderen in klederdracht en botters onder vol tuig. Deze historische videobeelden van de visserij in Harderwijk geven een uniek tijdsbeeld van diverse Zuiderzeesteden, zoals Monnickendam, Marken, Volendam en Harderwijk.

Lees meer

Foto-expositie op verzoek verlengd
Bron: Persbericht 14 juni 2005

Nog t/m 22 juni is de foto-expositie 'Weet je wat jij eens zou moeten doen? Foto's kijken van groeiend Harderwijk' te zien in het Stadsmuseum Harderwijk. Voor Harderwijkers een laatste kans om bijvoorbeeld te zien welk postkantoor op de plaats van de HEMA stond, hoe de bus door de Donkerstraat reed, en hoe je vroeger nog aan de Boulevard naar het strand kon.

Lees meer

Wegens succes verlengd: publieksexpositie 'Valentijn, kijk eens hoe mooi!'
Bron: Persbericht 13 april 2005

De tentoonstelling 'Valentijn, kijk eens hoe mooi! Inwoners exposeren hun lievelingsvoorwerp' wordt wegens grote belangstelling een week verlengd en is nog te beleven t/m zaterdag 23 april. Langer verlengen kon niet wegens de volgende geplande tentoonstelling.

Lees meer

Stadsmuseum Harderwijk extra open tijdens Museumweekend
Bron: persbericht 1 april 2005

Het Stadsmuseum Harderwijk is tijdens het Museumweekend 9 en 10 april a.s. extra geopend. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur (normaal van 13-16 uur) en zondag van 13-16 uur (normaal gesloten). Het thema van dit jaar is 'De Kunst van het Bewaren', een thema dat op lijf geschreven is van de huidige tentoonstelling.

Lees meer

  Radio Gelderland in Stadsmuseum Harderwijk op 26 februari
Bron: Persbericht 15 februari 2005

A.s zaterdag 26 februari is het programma 'www.wachtwoord' van Radio Gelderland te gast in het Stadsmuseum Harderwijk. In het programma De Zesde Dag wordt het wachtwoord en een opdracht bekend gemaakt. Vanaf half tien 's ochtends kunnen luisteraars naar het museum komen. De eersten die zich melden in het museum met het juiste wachtwoord en de opdracht winnen een leuke prijs!

Lees meer

Naar boven | terug naar actueel