17 januari 2023

Lezing Liek Mulder | Hoekse en Kabeljauwse Twisten

Donderdag 16 februari 2023, 20.00 uur, Stadsmuseum Harderwijk

 

In deze lezing vertelt historicus Liek Mulder over zijn nieuwste boek, dat hij samen met Anne Doedens schreef. De Hoekse en Kabeljauwse Twisten zijn vaak gezien als een onbegrijpelijke kluwen van twisten tussen adellijke families, oorlogjes, natuurrampen als de Sint-Elisabethsvloed en ‘helden’ en ‘heldinnen’ als Jacoba van Beieren, Aleid van Poelgeest en vooral Jan van Schaffelaar met zijn befaamde sprong van de kerktoren van Barneveld.

Inderdaad is het een ingewikkeld verhaal, maar ook uitermate boeiend, omdat in deze anderhalve eeuw de contouren van het huidige Nederland zichtbaar werden, vandaar de ondertitel van het boek. Daarbij speelden Bourgondische hertogen als Filips de Goede een belangrijke rol. Die probeerden al die verschillende staatjes, heerlijkheden en steden tot meer samenwerking te bewegen en centraler te besturen.

Middeleeuwse geschiedenis blijkt in zo’n verhaal dicht bij te komen, juist door de kleinschaligheid van belegeringen van kastelen en steden, schermutselingen bij Nijkerk en Amersfoort, invasies van Friesland met soms dramatische gebeurtenissen. Kortom, een onbekende periode van de Nederlandse geschiedenis.

Prijzen:

Soort entree
Bedrag
Soort entree Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart + lezing
Bedrag € 5,00
Soort entree Vrijkaart + lezing
Bedrag € 5,00

Reserveren doe je zo:

  • Klik in de kalender naar de datum waarop de lezing plaatsvindt
  • Selecteer geen entree, maar klik op de betreffende lezing
  • Voer het aantal tickets in
  • Voer je adresgegevens in en vink ‘akkoord met algemene voorwaarden’ aan
  • Kies volgende