Guus Sundermeijer-Rincker is 100 jaar. Hoe kijkt deze kunstenares terug op de eeuw die achter haar ligt?

25 maart 2024

Guus Sundermeijer is kunstenares. Ze woonde en werkte lange tijd in het kunstenaarsdorp Nunspeet, waar ze in de jaren vijftig als enige vrouw werd opgenomen in een gezelschap kunstschilders als Jos Lussenburg en Jaap Hiddink. De 100-jarige exposeert momenteel in het Stadsmuseum in Harderwijk. Met dank aan haar burgemeester, die tijdens zijn verjaardagsbezoek onder de indruk was van haar werk dat hij aan alle muren van haar woning zag hangen. Hij belde meteen de conservator van het lokale museum over zijn ontdekking. ‘Met haar heel eigen, abstract-figuratieve stijl week ze af van de meer traditionele Nunspeter School’, zegt conservator Sophie van Steenderen. Ze noemt haar werk ‘kleurrijk, krachtig en eigenzinnig’.

Lees hier het volledige artikel