9 juni 2022

Arrangement Zomerlezingen

Het arrangement bestaat uit koffie met wat lekkers en een lezing door Liek Mulder in het Stadsmuseum Harderwijk, Donkerstraat 4. Daarna is het aanschuiven bij Brownies&downieS, Donkerstraat 27a voor de lunch.

Datum: woensdag 10, 17 en/of 31 augustus
Aanvang: 10.30 uur
Eindtijd: ca. 13.30 uur
Kosten: € 20,00 per lezing

De lezing op woensdag 10 augustus is incl. een bezoek aan het Stadsmuseum. Kosten: € 10,00 / gratis met Museumkaart of VriendenLoterij VIP kaart.

Aanmelden: liekmulder@hetnet.nl
Betalen: contant bij Liek Mulder, of storten op bankrekeningnummer NL59 INGB 0000 0083 67, t.n.v. L. Mulder.

Woensdag 10 augustus – kunstgeschiedenis – Anthonie Pieter Schotel (1890-1958)

Nadat in 1916 wordt besloten de Zuiderzee af te sluiten, is de schilder Anthonie Pieter Schotel onophoudelijk te vinden in de havens aan de Zuiderzee, om het verdwijnende Zuiderzeeleven vast te leggen. Hij schildert hartstochtelijk de dorpen, de bewoners in hun klederdrachten, de zee, de havens, de wolkenkrabbers en vooral de botters!

In het Stadsmuseum Harderwijk zijn van 15 juli tot en met 18 september 2022 meer dan dertig schilderijen van deze veelzijdige kunstenaar te zien.
De tentoonstelling in Harderwijk is onderdeel van een groot Schotel-overzicht dat deze zomer ook in zes andere musea rond de Zuiderzee wordt getoond. Ieder museum legt een eigen accent. De andere musea zijn het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Museum Schokland, Het Oude Raadhuis Urk, Museum Spakenburg, Volendams Museum en Huizer Museum.

Na een korte lezing over Anthonie Pieter Schotel, bekijken we de tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk.

Woensdag 17 augustus – geschiedenis – Harderwijk en (verdwenen) gebouwen

Het Militair Hospitaal, afgebroken in 1982, is een van de vele gebouwen die de afgelopen decennia in Harderwijk zijn verdwenen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een aantal kerkgebouwen.

Gelukkig zijn tal van historische gebouwen wel bewaard gebleven. Deze lezing is een tocht door de Harderwijker geschiedenis aan de hand van gebouwen, zowel verdwenen als bestaande. Aan een stad wordt constant gebouwd en verbouwd, dat is een van de redenen dat steden dynamisch en levendig zijn. We onderzoeken dat proces op 17 augustus.

Woensdag 31 augustus – een zinderende zomer

Op 31 augustus weten we of de zomer van 2022 een echte zinderende zomer was. De een zal zich erop verheugen, voor de andere hoeft dat niet.

Kunstenaars hebben zich er regelmatig wel degelijk op verheugd, gezien kleurrijke doeken als The Exchange (De Beurs) van de Amerikaanse schilder en beeldhouwer Eric Fischl (1948). Maar ook Georges Seurat, Henri Matisse, Frida Kahlo, Jacqueline Marval, Amy Sherald, Jan Sluijters en vele andere kunstenaars maakten kunstwerken waarvan het zomerse plezier, de zinderende hitte en de reacties van mensen afspatten.