11 januari 2024 – 18 februari 2024

Stillevens en Veluws Wildlife – Miranda Adam & Fernanda Hulman

Miranda Adam en Fernanda Hulman uit Ermelo zijn hartsvriendinnen die een passie delen voor schilderen. Ze exposeren samen, staan met z’n tweeën op kunstmarkten en het belangrijkste: ze inspireren, motiveren en adviseren elkaar.

Ze volgden allebei een opleiding in zeventiende-eeuwse schildertechnieken en die klassieke basis ligt ten grondslag aan hun beider schilderijen. Maar daarmee houdt de vergelijking op, want ze hebben ieder een eigen stijl en een andere onderwerpskeuze.

Miranda is getroffen door de schoonheid van alledaagse voorwerpen. In verfijnd geschilderde stillevens weet ze de verschillende materialen en de manier waarop het licht valt nauwgezet en overtuigend vast te leggen. Haar composities zijn sober en hebben vaak een donkere achtergrond. Daardoor komen de objecten op de voorgrond des te krachtiger over.

In het werk van Fernanda speelt het wild dat op de Veluwe leeft de hoofdrol. Als kijker sta je oog-in-oog met imposante dieren, die zo treffend zijn geschilderd dat je hun vacht zou willen aaien. Door de natuur op de achtergrond vaag te laten, wordt niet alleen een verstilde sfeer opgeroepen, maar lijken de dieren zo uit het doek te kunnen stappen.

Fernanda Hulman en Miranda Adam wonen in dezelfde straat in Ermelo. Fernanda was als kind al aan het tekenen en schildert sinds 1990. Miranda stapte in 2016 over van fotograferen naar schilderen. Beiden volgden verschillende cursussen, waaronder zeventiende-eeuwse schildertechnieken. Miranda volgt nog steeds schilderles bij Marius van Dokkum. Miranda is gastvrouw bij Buurtzorgpension Ermelo en Fernanda werkt als administratief medewerker.