Kassie Kijken – Godelieve Sloot

14 december 2023 – 7 januari 2024

Godelieve Sloot uit Harderwijk is een ware ‘homo ludens’, een spelende mens. Haar creativiteit en fantasie zijn ongebreideld en wat haar hoofd bedenkt, kunnen haar handen maken. In Stadsmuseum Harderwijk toont Godelieve haar verrassende mechanische ‘kijkkasten’ vol beweging en geluid.

Godelieve is al zo lang ze zich kan heugen in de weer met stof, verf, papier en wol. Lange tijd maakt ze kleding en kostuums. Tot ze in 2015 de film Hugo ziet, over een jongetje dat een kapotte automaton weer in beweging probeert te brengen. Ze is daar zo door gegrepen, dat ze van de ene op de andere dag haar naaimachine verruilt voor een kolomboormachine en een figuurzaagmachine. Gaandeweg leert ze zichzelf automatons maken, machientjes die zelf kunnen bewegen. “Het heeft iets magisch om objecten tot leven te wekken”.

In kasten van ouderwetse televisies bouwt Godelieve met oud speelgoed en andere gevonden voorwerpen wonderlijke, grappige tafereeltjes die tot leven komen zodra je op een knop drukt. Bij iedere kijkkast klinkt een toepasselijk liedje of deuntje van vroeger.

Zo roepen haar automatons de sfeer op van vervlogen tijden en wekken de illusie er altijd al te zijn geweest. Iedere kijkkast is een uniek en adembenemend kunstwerk vol geluid en beweging. Kom je verwonderen in Stadsmuseum Harderwijk!

Godelieve Sloot (1966) woont op de Smeepoortenbrink in Harderwijk. Ze heeft hier ook haar werkplaats, waar ze de automatons maakt én runt er samen met haar man spellenwinkel Dobbel & Dwars met de bijbehorende speelzaal. Ze initieert en organiseert allerlei creatieve en culturele evenementen in de buurt en werkt daarnaast ook nog twee dagen in de week als bedrijfsarts.