19 juni 2021 – 29 augustus 2021

Goed voor de toekomst

Duurzame mode van Anneke van de Vrede en Christa de Leeuw van Weenen

Het moet anders! En het kán anders! Dat is de boodschap van Anneke van de Vrede en Christa de Leeuw van Weenen. Beiden maken mode van materialen die anders op de afvalberg terecht waren gekomen. In de afgelopen tien jaar hebben ze regelmatig de krachten gebundeld voor een project over duurzame mode en ook voor de expositie Goed voor de Toekomst werken zij weer samen.

Anneke werkt met afgedankte kleding zoals spijkerbroeken en stropdassen. Maar ook met ander textiel, oude overgordijnen en kapotte paraplus bijvoorbeeld.
Christa gebruikt hoofdzakelijk rubber afkomstig van gebruikte binnenbanden van fietsen en brommers, maar ook textiel en ander afvalmateriaal.
Het zijn uitzonderlijke materialen, waarmee zij verrassende, gewaagde en vooral prachtige kledingstukken maken. Elk ontwerp is handgemaakt, uniek én draagbaar; voor wie durft!
Anneke en Christa maken afzonderlijk kledingstukken, maar werken soms ook samen aan een ontwerp. Hun stijlen en materialen vullen elkaar altijd op een spannende manier aan.
De kracht van deze ontwerpen schuilt niet alleen in de eindeloze creativiteit van de kunstenaars, maar zeker ook in hun vakmanschap. Technisch zit het werk heel goed in elkaar. Vanuit haar achtergrond als coupeuse beheerst Anneke de moeilijkste technieken; zij zet de stof volkomen naar haar hand. Christa werkt al zo lang met rubber -‘koppig maar oersterk’-, dat het materiaal voor haar geen geheimen meer kent. Beeldhouwen met rubber, noemt ze het zelf.

In de expositie Goed voor de Toekomst in Stadsmuseum Harderwijk tonen Anneke en Christa niet alleen hun bijzondere ontwerpen, maar dragen zij ook hun missie uit. Door kleding niet weg te gooien, maar een tweede leven te geven kunnen we een bijdrage leveren aan een schonere en betere wereld. Op inspirerende wijze laten zij zien dat een duurzamer leven kan beginnen in je eigen kledingkast!