22 februari 2024 t/m 1 april 2024

Een kunstenaar van 100 jaar – Guus Sundermeijer- Rincker

De 100-jarige Guus Sundermeijer-Rincker kan terugkijken op een lang en productief kunstenaarschap. Zij studeerde in 1946 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en begon haar carrière als illustrator van kinderboeken. Al snel stapte ze over naar schilderen in olieverf.

Vanwege de baan van haar man die beroepsmilitair was, kwam Guus in 1956 in het kunstenaarsdorp Nunspeet wonen. Hier werd ze opgenomen in de groep schilders rondom Jos Lussenburg en Jaap Hiddink. Ze werd lid van de Nunspeter Schilderskring, De Kern in Apeldoorn en de kring van Noord-Veluwse Schilders en exposeerde regelmatig. In die jaren was het geen vanzelfsprekendheid om als vrouw professioneel kunstenaar te zijn. Maar Guus vond dat ze het schilderleven prima kon combineren met de zorg voor haar drie kinderen. Als zij thuiskwamen uit school troffen ze hun moeder aan achter de schildersezel; voor hen de gewoonste zaak van de wereld.

Guus Sundermeijer-Rincker had een geheel eigen, modernistische stijl, die niet te vergelijken is met die van haar mannelijke collega’s uit Nunspeet. Haar werken zijn kleurrijk en expressief, de verf is met forse penseelstreken of met het paletmes aangebracht op het doek en figuratieve vormen zijn in mindere of meerdere mate geabstraheerd.

Geertruida Augusta (Guus) Sundermeijer – Rincker (Haarlem, 4 april 1923) heeft op verschillende plekken in Nederland gewoond. Tussen 1956 en 1972 en tussen 1978 en 1985 woonde zij in Nunspeet. Na het overlijden van haar man is zij in 2017 naar Harderwijk verhuisd. Zij woont zelfstandig in een appartement aan de Rabbistraat in Harderwijk. Schilderen doet zij al een aantal jaar niet meer.