9 november 2021 – 2 januari 2022

De kracht van water

Zeegezichten van Geke uit de Bosch

Het begint steeds met een streep: de horizon. Het is de scheiding tussen water en lucht, de twee hoofdrolspelers in het werk van beeldend kunstenaar Geke uit de Bosch.

Hoewel zij is geboren en getogen in Harderwijk, een stad aan het water, ontdekte ze de schoonheid van dat water pas toen ze enkele jaren geleden ging wonen in de nieuwe wijk Waterfront. Varend met haar bootje op het Wolderwijd ervaart ze de weidsheid en de veranderlijkheid van het water. Elk seizoen, elke dag en elk uur is anders.

De onvoorspelbaarheid van het water, de wisselende atmosfeer en de eindeloze nuances in kleur vertaalt Geke naar haar doeken. Ze werkt intuïtief en gebruikt uiteenlopende materialen. Een terugkerend gegeven zijn de draden die ze op het doek borduurt; grillige rimpelingen in het oppervlak.

Gaandeweg heeft ze de zichtbare werkelijkheid steeds verder losgelaten, zoekend naar de essentie in inhoud, vorm en kleur. Tegelijkertijd ontworstelt ze zich aan het traditionele, strak opgespannen schilderdoek als drager. Door textiel te combineren met bijvoorbeeld bamboe, worden de werken niet alleen zachter en uitnodigender, maar ook beweeglijker. Geen harde, begrensde kaders meer, maar rafelige randen die geleidelijk overgaan in de omringende ruimte. Fragiel en kwetsbaar. Zoals de mens ten opzichte van de kracht van het water.