Lezing Ronald Nijboer

23 november, 20:00 uur, Stadsmuseum Harderwijk*

In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis langs de dorpen en steden rondom de Zuiderzee. Volgens hem bestond er in heel Europa geen enkele reis die ‘uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart over de Zuiderzee’. De veelzijdigheid van Zuiderzeesteden als Hoorn, Enkhuizen, Harderwijk en Kampen en hun rijke geschiedenis prikkelden zijn nieuwsgierigheid, evenals de schilderachtige dorpjes als Marken, Hindeloopen en Urk.

 

Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezoekt hij de oude en nieuwe kustplaatsen. In zijn boek Wereldzee in de polder beschrijft Nijboer wat is veranderd en wat is gebleven. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied. Hoe zijn we sinds de tijd van Havard omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst?

 

Over de auteur

Ronald Nijboer is socioloog, onderzoeker en schrijver. Eerder verscheen van hem Tabé Java, tabé Indië, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Nijboer woont al vrijwel zijn hele leven in de buurt van het IJsselmeer, tegenwoordig in de Noordoostpolder.

Lezing

Op 23 november geeft Ronald Nijboer een lezing over zijn boek Wereldzee in de polder in het Stadsmuseum*. Na de lezing is er de mogelijkheid om vragen te beantwoorden en het boek te signeren.

* Wegens grote belangstelling zal de lezing plaatsvinden in de Wheme (Kerkplein 2, Harderwijk). Heb je al een ticket gekocht? Dan ontvang je hier ook een mail over.

Inloop: 19:30 uur

Start lezing: 20:00 uur

Kosten lezing: € 5,00

 

Reserveren doe je zo:

  • Klik in de kalender naar de datum waarop de lezing plaatsvindt
  • Selecteer geen entree, maar klik op de betreffende lezing
  • Voer het aantal tickets in
  • Voer je adresgegevens in en vink ‘akkoord met algemene voorwaarden’ aan
  • Kies volgende